1/2/12

Fred



Diuen que ens atacarà una onada de fred siberià. Més o menys com la que van patir els homes i dones que van conviure amb la Montserrat Roig quan ella va passar una temporada a Sant Petersbug i ens va meravellar amb L’agulla daurada. Com el fred intens que no sentien el Doctor Zhivago i la seua estimada Larisa Fiódorovna gràcies al seu amor a la novel·la de Boris Pasternak. Fred gèlid era també el que va conèixer l’Esther Hautzig a L’estepa infinita encara que amb el seu optimisme i alegria a estones ens el feia oblidar.
Ara que per fred, les obres de Tolstoi. La neu i el gel de Guerra i Pau se'ns introduïen fins al moll de l’ós mentre passàvem entre calfred i calfred les pàgines en què llegíem la retirada dels soldats francesos, derrotats sobretot per les baixes temperatures.
No és fàcil oblidar tampoc el fred terrible de la pobra Jane Eyre o de l’Oliver Twist als orfenats anglesos del segle XIX, o com de malament s’ho passava el detectiu Kurt Wallander en les seues nits de guàrdia a Malmö igual que molts dels seus col·legues suecs que han envaït les prestatgeries de la novel·la negra a les llibreries.
Aquest temps de les novel·les m’encanta. Mentre sigui de ficció no m’importa... I és que el fred literari pot ser tan horrorós com vulgui. No us sembla?

17 comentaris:

fanal blau ha dit...

El fred literari ja pot ser intens...perquè com que els llibres sempre abriguen...
Quina memòria que tens, Kweilan, i que maco aquest post dels temps de fred intens a les novel·les!
Espero que tu no en passis gaire, que fred si que en fa!
Una abraçada!

Assumpta ha dit...

Aquest és un d'aquells posts que tu fas com ningú!! :-))

M'encanta quan agafes un tema i vas citant llibres que hi tenen relació... i ens fas visualitzar tot el que vas dient... i ens encomanes aquest amor teu per la lectura :-))

Vaig llegir Jane Eyre perquè era una recomanació teva a una llista de clàssics que vas fer un Sant Jordi i em va encantar! Recordo perfectament el fred que feia a Lowood al matí, pobretes nenes...

Tinc Oliver Twist a la prestatgeria per llegir aquest any :-)

Carme Rosanas ha dit...

Un post genial, kweilan!

Repetiria el que ha dit l'Assumpta, però no cal. Ho subscric. Com ningú!

Josep Lluís Rodríguez ha dit...

Un magnífic post com sempre Kweilan! a mi m'agrada el fred, una altra cosa es passar fred que ha de ser terrible. Llegir qualsevol de les novel·les que esmentes ben calentonet a casa, amb una manteta damunt els genolls i bevent alguna cosa calentona és magnífic. Guardem-nos tan bé del fred com puguem tenint a mà un bon llibre. Una abraçada!

lolita lagarto ha dit...

com qui no fa com qui no diu... ens has fet un post preciós, de fet preciós és el que es va desgranant poc a poc i sense pressa, com ara i aquí.
el fred literari a vegades sembla que fa més literari el text no?..potser perquè la literatura conté també espais molt freds de tots nosaltres, qui sap..

Ferran Porta ha dit...

Kwei, aplaudiments per un post rodó, segur que no deixa fred cap de nosaltres ;)

El fred de l'Esther Hautzig i la seva família, aquell sí que em va glaçar la sang. Encara me la glacen, històries com la seva.

Una càlida abraçada per tú!

Sergi ha dit...

Per fred a mi només em ve 'El fred modifica la trajectòria dels peixos', un llibre molt nyonyo que segur que coneixes. No és tan mític com aquests que dius, però també hi té molt a veure una gran glaçada.

myself ha dit...

I tant! Magnífic post kweilan, ens has fet recórrer i recordar tres o quatre novel·les (en el meu cas) amb dos segons! m'encanta!

Jordicine ha dit...

'Guerra i Pau' em va agradar moltíssim. Fa un fred que pela... i neva. Una abraçada.

Marta ha dit...

El que recordo amb romanticisme ideal són les escenes de neu a la casa de la campinya de la peli Dr. Zhivago amb el trineu i coberts amb les pells, acompanyats de l'excel·lent música. Vist des del sofà de casa, una meravella!

Elfreelang ha dit...

El fred literari és exquisit! ara el que és el fred que ara mateix fa a Barcelona no sé si té més de Tolstoià o de Roig....uf!

Clidice ha dit...

I que encara no hagi llegit Dr. Zhivago! tse, tse, què malament! M'agrada el fred, tan si m'he d'estar a dins com a for, el trobo enervant, plaent, vivificador :) I el fred, a la literatura, com tu bé expresses, dóna per a molt, moltíssim!

rits ha dit...

El fred fa venir ganes de llegir. No sé què té, xò et ve de gust estar amb una manteta, a casa, arraulida i amb un llibre entre les mans.

Passarem aquesta siberiana2012,... llegint. M'encanta.

Joana ha dit...

Llegint algun d'aquests llibres o rellegint-los a la vora del foc ja en pot fer de fred que ni "flowers".
Aquest cap de setmana serà ideal per a fer-ho, no?
Molts records Kweilan

GLÒRIA ha dit...

No he pogut evitar treure el cap i espero fer-ho més sovint i amb més calma. On es parli de llibres sempre m'hi sentiré feliç.

GLÒRIA ha dit...

Llegeixo el teu post amb la calma que es mereix. Precisament avui he deixat escrit en un blog que la meva lletraferidura congènita sempre em porta a la literatura. El fred és rus i jo, com Anna Karènina, em dic Gloria Arkadievna -ella s'ho deia d'origen- atès que el meu pare es deia Arcadi.
Falta allò de Volga, Volga i el samovar bullint.
Salutacions!

kweilan ha dit...

fanal.- Amb una bona novel.la, resistirem el fred!

Assumpta.- L'Oliver Twist també t'agradarà. Acabaràs sent una experta dickensiana!

Carme.- Gràcies!!!

Josep Lluís.- No saps com comparteixo el que escrius. Una abraçada!!

lolita lagarto.- Un pensament interessant el que apuntes, lolita.

Ferran.- Moltes gràcies i tu sí que t'has de cuidar del fred de veritat que Berlín no té res a veure amb les nostres comarques.

XeXu.- No em va agradar gens a mi tampoc...veus com coincidim de vegades?

myself.- Gràcies!!!

jordicine.- A mi tb em va agradar molt...I per un cop sembla que ha fet més fred per bcn que per Ponent.

Marta.- Aquestes escenes que recordes de la peli són molt, molt boniques. La peli és preciosa, tb.

Elfreelang.- Cuida't...que a barna no esteu acostumats a aquestes temperatures. Una abraçada!

Clídice.- El fred pot ser una bona excusa per agafar-la!

rits.- Una excel.lent manera de passar-la!

Joana.- Molt hem tingut aquesta idea de passar el cap de setmana llegint...Una abraçada, Joana!

Glòria.- Ana Karenina...quina magnífica novel.la!

I gràcies pels vostres comentaris, que passeu una bona setmana i que gaudiu del fred!!!