7/7/11

Ernesto Sábato (1911-2011)


Buscant un llibre, que recomanaven en un suplement de cultura d'un diari, m’he passat part del matí. Es tracta d'una novel.la, que encara no ha recalat a les llibreries de Lleida perquè és novetat.
Com que el que volia  no hi era, he estat mirant encara que no he sucumbit a la temptació ja que en tinc molts pendents per llegir. I alguns dels més interessants que he vist, els tinc a la tauleta o sigui que, ara que estic de vacances, els hauria de donar pas.
I tafanejava per les prestatgeries quan m’he trobat amb una part dedicada a l’Ernesto Sábato, com un petit homenatge a l’escriptor argentí  que va morir el 30 d’abril d’enguany i que gairebé aconsegueix celebrar el centenari del seu naixement el passat 24 de juny.
Feia dies que volia parlar d’una novel.la impressionant i que està dins del meu llistat de novel.les preferides. Em refereixo a Sobre héroes y tumbas (1961). Havia llegit El túnel (1948) que m’havia agradat molt i després va arribar a les meues mans Abbadon el exterminador (1974) que em va costar una mica i ja no vaig seguir amb aquest autor.
Anys després i per motius acadèmics vaig haver  de llegir Sobre héroes y tumbas. Si no hagués estat imposada, potser no l’hagués gaudit mai. I m’hagués perdut una de les millors novel.les en llengua castellana. Es divideix en diferents parts. Una és el Informe sobre Ciegos que fins i tot es pot llegir independent de la novel.la.  Com es pot escriure un text que et trasbalsi, que et sacsegi, que et sedueixi tan profundament?
Un luxe de novel.la.

12 comentaris:

carina ha dit...

Ostres Kweilan, quins records, una gran novel·la misteriosa, complicada... però una gran novel·la. La vaig llegir fa molts anys (a COU) perquè me la va recomanar la Carmen Sol, professora d'història al Màrius Torres, i m'ha quedat sempre a la memòria. Martín, Bruno i Alejandra també quedaran a la meva galeria particular de personatges inoblidables. Gràcies per aquesta ressenya

Jordicine ha dit...

No l'he llegida. Me l'emporto! Jo ahir vaig acabar 'Toro', de Josep Smith. No m'ha acabat de convèncer. Una abraçada.

Noctas ha dit...

Es la millor de les novel.les d'aquest grandiós escriptor. La relació entre Martin i ella- no recordo el nom- és bellíssima. El informe de ciegos, potser em sobra i certament és com una novel.la independent. Sabato tb té assaig i és molt recomanable! un saludu

Jordi Guerola ha dit...

Bona recomanació, estic cercant lectures per a este estiu.

Sergi ha dit...

Per variar, no he llegit res de l'autor, i en necessitaria una mica més d'informació per saber si em pot agradar, no sé els temes que tracta ni si em podrien interessar.

fanal blau ha dit...

Vaig llegir El túnel fa molts anys, i l'altre dia em va venir a les mans una revista de literatura on li retien homenatge (en tinc una guardada per a tu); aquest matí m'ha fet gràcia llegir el post. Al migdia he passat per la que és gairebé la meva segona casa(la llibreria) i ja la tinc.
Espero que, tal i com tinc previst, la setmana entrant em regali tres dies de lectura i lletres i pugui llegir-la.
Com sempre, despertes les ganes de llegir!

Un molt bon cap de setmana, Kweilan!
Una abraçada!

L'Espolsada llibres ha dit...

Caram, no l'he llegida i me l'apunto.

Elfreelang ha dit...

jo també me'l vaig llegir El túnel però fa tants anys que no me'n recordo....queda anotat aquest gràcies!

Assumpta ha dit...

Caram!! això és una ressenya entusiasta! :-))

Mira que a mi em feia ràbia això de les "lectures imposades", però a vegades, ja veus, se'n treuen coses bones :-))

Josep Lluís Rodríguez ha dit...

Quan em vaig assabentar de la mort d'Ernesto Sábato, vaig pensar que no havia llegit res d'ell. No em tira massa la literatura llatinoamericana. Només et diré que de qui he llegit més obres ha estat Isabel Allende.I després potser d'en Vargas Llosa i García Márquez. I també moltes vegades m'ha passat que, arrel de la mort d'un autor, he començat a llegir coses d'aquest i han estat tot un descobriment. M'apunto la teva recomanació. salutacions.

Josep Lluís Rodríguez ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
kweilan ha dit...

carina.- Compartim l'admiració per la novel.la. Gràcies a tu!

jordicine.- Gràcies per la teua recomanació que, com saps, sempre segueixo. Bones vacances!

Noctas.- No conec tota l'obra però sí coincideixo amb tu totalment que és una gran novel.la.

Estonetes.- Si la llegeixes, ja ens diràs què t'ha semblat.

XeXu.- En tot cas, començaria per El Túnel que és més curta i molt bona també.

fanal.- A veure si t'agrada.

L'Espolsada.- Ja ens diràs a veure si t'agrada, també.

Elfreelang.- De EL Túnel, en van fer una versió de teatre amb l'Héctor Alterio que la va posar d'actualitat una altra vegada.

Assumpta.- Aquesta és de les que et reconcilia amb les lectures imposades.

Josep Lluís.- Aquesta et podria agradar.

I una abraçada a tots i a totes i gràcies pels vostres comentaris.