15/6/14

La Roja

Això de "la Roja" no em digueu que no us recorda La caputxeta vermella. O potser sense anar tan lluny podríem pensar en El sari rojo de Javier Moro o si ens posem més tràgics podem recordar On vas, Irina? de la Rosa Maria Pascual basada en l’explosió - ¿ de color roig?- de Txernòbil.
Una imatge també d’aquest color és la que tenim a la ment els lectors i lectores de Rebeca poc abans del final de la novel·la i com Manderley acaba essent destruïda pel foc.  I també per citar un clàssic El Roig i el Negre de Stendhal o la vestimenta rogenca del Fermín de Pas que sedueix la pobra Ana Ozores a La Regenta.
D’un color roig inamovible, injectats en sang, també són els ulls del famós forense irlandès, Quirke, personatge del Benjamin Black, pseudònim de l’estimat John Banville. El Premi Nobel xinès Mo Yan amb Sorgo rojo no es va resistir tampoc a posar aquest color roig com escenari de la seua història. I el mateix García Lorca va tenyir de roig les seues Bodas de sangre
Molt color roig hem vist també a les novel·les de dràcules dels adolescents i podríem recordar la de Déjame entrar del suec John Ajvide Lindqvist que és una mica diferent i ben original.
També tenen aquest color les ferides que es fa la Camille Preaker quan s'autolesiona a Ferides obertes de la Gillian Flynn i també m’imagino roja la barbacoa d’obra que se’ns descriu al jardí de Temps d’estiu del J. M. Coetzee.
Per una mica de roig inventat i falsificat  la nit que es van casar l’Àngela Vicario i el Bayardo San Roman, es va armar una de ben grossa i el Gabriel García Márquez va tenir material per escriure Crònica de una muerte anunciada.
Així que... "La Roja" també ens porta a la literatura. No està gens malament. A què no?

5 comentaris:

Sergi ha dit...

No fotem, aquests que diu que integren 'la roja' no han llegit un llibre en sa vida. Però ja trobava a faltar aquests posts tan teus relacionant un munt de lectures i personatges!

Garbí24 ha dit...

son tant integres ells que han fet un homenatge a la coronació de felip amb el seu resultat amb holanda V-I

Elfreelang ha dit...

a mi això de la "roja" em recorda als rojos i separatistes i maçons , tu et treus profit literari cultural, a mi sentir com s'autoanomenen de rojos en fa venir basques....trobo que seria millor que es fessin dir rojigualdos ....canviant de tema bona revetlla i bon solstici d'estiu!

Babunski ha dit...

Uf! M'has fet patir amb el títol de l'apunt...

ANNA ha dit...

anna-historias.blogspot.com .

Et deixo el meu blog de poesia per que em digis que et sembla gracies