20/2/14

Dos taüts negres i dos de blancs (2013)

L’autor Pep Coll havia de visitar el meu club de lectura per parlar del seu darrer llibre Dos taüts negres i dos de blancs. Una  vegada ho ha fet us vull comentar aquesta excel·lent novel·la basada en uns fets reals.
L’any 1943 una família va ser assassinada a la zona del Pallars i el seu crim va quedar impune. Anomenar els morts era tabú i amb el temps van quedar oblidats. Pep Coll, nascut a la zona, ho recordava com un assumpte d’aquells que tothom els sap però ningú no en parla.
Va decidir investigar, buscar testimonis, documentació de l’època i va creure que podia ser matèria per una novel·la que ha estat publicada recentment.
Pep Coll ha fet una aproximació als fets i ens ho relata amb el seu estil senzill i acurat. A partir dels personatges crea un món mig literari mig verídic que ens endinsa totalment en aquella època i en aquelles terres.
Segurament més d’un pensarà en la novel·la de Truman Capote A sang freda i la recerca de l’escriptor americà sobre els perquès que duen els homes a matar sense cap tipus de remordiment. Alguns punts en comú i alguns de molt equidistants però val la pena de rellegir el clàssic del Capote i llegir el de Pep Coll. És interessant adonar-nos de com un mateix tema de partida  es pot tractar i estructurar de forma diferent.
També recomano als responsables de clubs de lectura de comptar amb la presència del Pep Coll. Apart de ser un brillant orador, té a la butxaca moltes anècdotes sobre aquesta novel·la. Des de com van reaccionar els descendents dels assassins davant la veritat dels fets o l'emotiu homenatge a la dissortada família, tribut en forma de làpida que els va posar el Pep Coll al cementiri d’Herba-savina. 
Des de la publicació de la novel·la, les flors no hi falten.


6 comentaris:

Sergi ha dit...

Doncs a mi m'ha recordat la història que explica 'Tor' de Carles Porta, quantes coses passen en aquelles terres i no ho sabem! No m'he estrenat encara amb aquest autor, havia sentit a parlar d'aquest llibre, el títol és cridaner, però em sembla que si m'estreno amb ell serà amb una altra obra.

fanal blau ha dit...

Segur que vas gaudir escoltant-lo.
El llegiré!
Petó. Kweilan.

Garbí24 ha dit...

aquest encara el tinc pendent, però li tinc ganes.

Elfreelang ha dit...

un plaer llegir-te kweilan! jo encara que el llibre sigui bo ...el fet que sigui basat en uns fets reals prou escabrosos en tira una mica enrere, no dubto del mestratge escriptor del Pep Coll però em cal llegir coses més optimistes, és calr que igual més endavant canvio de parer

marc ha dit...

És un bon escriptor!

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.