7/10/10

Mario Vargas Llosa


Una de les primeres novel.les de “grans” que vaig llegir me la va regalar un cosí meu i es deia La ciudad y los perros. Recordo que la duresa i la violència d’aquell món tancat que era l’escola militar em va colpir especialment. Per mi, que m’encantava anar a l’ institut, aquell centre escolar era com un infern. L’autor, juntament amb altres llatinoamericans, s’estava posant de moda i aviat aconseguirien un renom important i merescut.
Potser perquè va ser el primer autor llatinoamericà que vaig conèixer, li he tingut sempre una estimació especial –patint per les seues declaracions de vegades una mica llunyanes del que penso- però em va enganxar tant a la literatura i m’agradaven tant les seues històries que sempre l’he anat seguint... La casa verde, Pantaleón y las visitadoras, Quién mató a Palomino Molero? i altres més recents que ja he recomanat en aquest bloc com La fiesta del chivo, El paraíso en la otra esquina o Travesuras de la niña mala són novel.les que crec val la pena de conèixer.
Vargas Llosa no només em va obrir el camp a una literatura diferent del que jo havia llegit fins aleshores sinó que també amb ell vaig descobrir altres escriptors com García Márquez, Borges, Rulfo, Sábato…Com no he d’estar-li agraïda?

Avui li han donat el Premi Nobel de Literatura i jo, com si fos un vell amic, he tingut una alegria. Felicitats!



24 comentaris:

Josep Lluís Rodríguez ha dit...

No sóc un gran apassionat de la literatura llatinoamericana."La ciudad y los perros",però, em va agradar força.Vaig llegir aquesta novel·la al desembre del 87 quan vaig venir a casa de permís per Nadal (feia tot just un mes que havia començat el servei militar)i semblava que era jo mateix el que estava en aquella escola militar. Com sol passar, ara tot serà començar a interessar-se per aquest autor. A casa he trobat "La casa verde". Què me'n pots dir? Me la recomanes? Gràcies.

Ferran Porta ha dit...

Segurament se'l mereix (n'hi ha tants, que se'l mereixen, que fer una escala de preferències és impossible). En tot cas, llàstima que políticament no s'hagi tallat gens a l'hora de fer declaracions fora de lloc.

Ah, perdó, que avui només parlem de literatura, no? ;) Enhorabona al nou Nobel.

fanal blau ha dit...

No me n'havia enterat. Me n'alegro! Crec que és un bon escriptor.
Però m'ha fet gràcia, perquè jo vaig llegir abans García Márquez, Borges, Rulfo y Sábato, que a ell.

Una vegada més, els teus apunts, fan venir ganes de posar-se a llegir!
Una bona nit, un bon divendres i un molt bon cap de setmana que amb una mica de sort el tindràs llaaaaaaaaarg...

Una abraçada, Kweilan!

Carme Rosanas ha dit...

Doncs, jo no l'he llegit i tot i que crec que segurament tens la raó i que potser s'han de saber separar les coses, la literatura i les idees, ja confesso que jo no n'he sabut i per això mai m'ha vingut de gust llegir-lo.

Que ara sigui premi Nobel, per a mi no canvia les coses...

Una abraçada.

rits ha dit...

A mi tb m'ha fet il·lusió. No era dels favorits, entre els que hi havia noms de moda. Però és dels grans llatinoamericans, i sempre m'han agradat molt.

Garbí24 ha dit...

Jo no l'he llegit mai, però segur que fa anys que s'ho mareix.

Elfreelang ha dit...

Aquest no el compartim kweilan...només he llegit una novel.la d'ell quan era jove....i les declaracions que menciones sense mencionar , a mi la veritat em van fer treure les ganes i la curiositat de llegir-lo més...i que consti que sóc conscient que les idees polítiques no tenen a veure amb el fet que sigui o no un gran escriptor...però se'm va travessar! Sabato, García Marquez i la joia del grandiós Rulfo :Pedro Pàramo...aquests sí! No sé si amb el Vargas Llosa em passarà igual que amb l'albergínia, fins que no la vaig tastar repetides vegades no em va agradar ...El teu apunt excel.lent això sí!

Sergi ha dit...

Mira, així podré seguir amb el meu dubtós honor de no haver llegit res de cap premi Nobel (de literatura). Vaig llegir en un blog que Murakami era candidat, i pensava que no podia ser que li donessin a un autor que he reconegut que m'agrada. I finalment li han donat a Vargas Llosa. Doncs em sembla que continuaré sense llegir-lo.

Bargalloneta ha dit...

Jo tampoc el conec especialment pero si tu estàs contenta , jo també!

sànset i utnoa ha dit...

Comparteixo fil per randa el que en Ferran et comenta.

Gran escriptor. No tan gran persona...

*Sànset*

Anònim ha dit...

Jo només tinc com a referent "La ciudad y los perros" (la pel·li, ho confesso) i em va impactar molt, sobretot quan anys després vaig conèixer un ecuatorià que havia passat l'adolescència a una acadèmia militar. Em va dir que el llibre, per a ell, havia estat una revelació. En les seves paraules: "a l'acadèmia comences sent un gos i acabes tenint-ne un. És així, és la llei, i quan ho fas no penses que hi hagi res de dolent".

viu i llegeix ha dit...

doncs mira, jo de'n Vargas Llosa no he llegit mai res. M'apunto les teves recomanacions, com sempre.

Pilar ha dit...

Un bon homenatge al nou Novel de literatura.

Assumpta ha dit...

He d'admetre que no he llegit cap llibre d'ell...

Ara bé... les seves idees polítiques sí que les conec, les seves declaracions dient que el castellà és una llengua discriminada a Catalunya em fan posar de tan mal humor que ja dic que no seré jo qui compri un llibre seu... tot i que per casa ja en corre algun, com pots llegir al primer comentari d'aquest post hehehe :-)) (això sí, comprats fa molts anys)

Jordi Guerola ha dit...

He llegit alguns llibres de Vargas Llosa, empra l`idioma amb gran mestria,tot i que no és dels meus preferits.
Fa goig que reconeguen autors que un ha llegit.
Nice post.

Babunski ha dit...

Discreparé completament. "La ciudad y los perros" és dels llibres més horribles que he llegit. Avorrit, pesat i sense interès. Ja sé que la meua opinió en temes literaris no s'ha de tenir gaire en compte, però uf... quin llibre més fastigós!
I pel tema del Vargas Llosa... el Nobel se l'ha donat per la literatura o per alguna cosa més?

khalina ha dit...

En un grup de lectura l'altra dia un va proposar un llibre seu pel proper mes, com havia estat Nobel. La majoria dels assistents no el va votar per les seves declaracions anticatalanes.Just o no?

Màgia ha dit...

A mi tampoc m'apassiona la literatura llatinoamericana, potser per això he deixat passar les ocasions de llegir aquest autor. Tot i això, me l'apunto a la llista de pendents ja que veig que promet.

Anònim ha dit...

doncs a mi el que més em va agradar, suposo que er l'esprit èpic de la novela, va ser "la guerra del fin del mundo". tambié vaig disfrutar molt de "conversación en la catedral".

kweilan ha dit...

Hola a tots i a totes. Crec que més endavant faré un apunt reflexionant sobre les vostres opinions i idees.
Josep Lluis.- Jo recomano en general aquest autor i aquesta novel.la em va agradar però també fa molt temps que la vaig llegir. M'agrada més recomanar algunes més recents i a tu que t'agrada la Història, la fiesta del chivo et pot interessar.

Ferran.- Crec que amb el manifest del català la va pifiar molt però el diumenge a El Periòdico hi havia un article molt interessant justament del tema que ha sortit als comentaris. Es lamentava l'articulista del ninguneig que se li ha fet a Catalunya i que era una ocació perduda perquè Catalunya se'l fes seu aquest Nobel perquè va ser Carlos Barral qui li va donar l'empenta necessària per ser conegut i Barcelona va ser la ciutat que va fer famosos a tots els del boom llatinoamericà.

fanal.- Gràcies! La fiesta del chivo és una excel.lent novel.la que crec que et pot agradar.

Carme.- Et dic el mateix que al Ferran. Una abraçada, també!

rits.- Compartim preferències, doncs.

garbi24.- Doncs, anima't...el Nobel sempre és una bona excusa.

Elvira.- Gràcies, Elvira. A mi, darrerarment La fiesta del chivo o el paraiso en la otra esquina m'han agradat.

XeXu.- Et dic el mateix que al Ferran.

Bargalloneta.- Gràcies! De La fiesta del chivo se'n va fer una peli amb la Rosellini, la filla de l'Ingrid Bergman.

sànset.- Et dic el mateix que al Ferran. I això d'ideologia i literatura és un bon tema per un apunt. Encara que complicat.

estretdebering.- Molt interessant la teua aportació. De vegades la realitat supera la ficció. O potser sempre.

viuillegeix.- Doncs ja ens diràs a veure què et semblen.

Pilar.- Gràcies! I felicitats!

Assumpta.- Crec que val la pena llegir-lo, encara que tampoc comparteixo les seues idees sobre el català i algunes altres.

Estonetes.- Gràcies!

Babunski.- No coincidim. Has llegit l'article de El Periódico que li comento al Ferran?

khalina.- Ho trobo injust pels mateixos membres del club literari perquè es tanquen a un autor que val la pena, però cadascú té les seues idees i pot llegir el que vulgui. Mira el que li dic al Ferran.

Màgia.- Doncs té llibres que són molt bons.

Anònim.- El de Conversaciones em va agradar molt també.

Bona setmana i una abraçada a tots i a totes!!!

Babunski ha dit...

La BArcelona del franquisme va ser la Barcelona que va viure Vargas Llosa. He llegit l'article del Periódico i continua sense fer-me el pes.

Pilar ha dit...

Felicitats pel premi Cats, Kweilan!

Assumpta ha dit...

KWEEEEEEILAAAAAAN!!!! FELICITATS PEL PREMI C@TS!!! ;-))

(Molt millor que el Nobel, eh? tu creu-me! hehehe)

Josep Lluís Rodríguez ha dit...

Gràcies per la recomanació i enhorabona pel premi!! Una abraçada.