27/1/10

Obsolet?


Vaig llegint amb curiositat i potser no molt predisposada tot el que va caient a les meues mans sobre el llibre electrònic. Fins i tot he anat a la llibreria i he vist i comprovat el seu funcionament. Reticent, m’espero a comprar-lo i per suposat, a utilitzar-lo. Però, sabent en el fons que acabaré per fer-ho. Em sabrà greu perquè estic molt, molt lligada al llibre físic i com deia el XeXu amb una sèrie de costums, molt estimades, que em fan sentir el llibre com un objecte especial i imprescindible per mi, per la meua vida diària. Algú em dirà, la lectura no desapareix…però va tan unit el plaer de la lectura al llibre que, ara per ara, emocionalment em costa diferenciar-ho.

I tot això ve perquè ahir en una web d’informació general vaig llegir un article titulat : 10 objectes obsolets per aquest any 2010. Entre una sèrie d’artefactes com un GPS o un DVD, hi havia els llibres físics. I recomanaven que ja no valia la pena comprar-ne, que havien passat de moda i que ara era el llibre electrònic el que s’havia d’adquirir.
Canviarem. No en tinc dubte. Només espero que el canvi no sigui molt dolorós.

35 comentaris:

rits ha dit...

bueno, xò aquest article déu anar dirigit a persones fashion i molt a la moda.
Com que passo força de les modes (encara que tampoc faig lleig a les coses que poden millorar-nos),...doncs tampoc em preocupa massa i crec que encara continuaré comprant llibres.

Per cert, aviat et demanaré una recomenació per a regalar un llibre a un metge (el que em vas recomanar fa temps per viatjar a Budapest em va encantar!!!)

Anònim ha dit...

Estic convençut que serà un canvi a millor. Serà qüestió de, mica en mica, anar-nos acostumant a tot plegat. Llavors, tb, igual que quan ara llegim llibres físics, tindrem els nostres propis costums en llegir l'electrònic.

Sergi ha dit...

Has de deixar de llegir aquestes webs.

Estic d'acord amb la rits, deu ser un article d'aquells de noves tendències apte per 'guais'.

Quan haguem de canviar, ja canviarem. Mentre hi hagi llibreries amb piles i piles de llibres en paper, a mi no em trauran d'allà.

Assumpta ha dit...

Ooooh!!!

Estic d'acord amb la Rits... aquest article deu anar per la gent que vol tenir-ho tot i estar a "la última" per poder-ho dir...

Ufff... si m'ha fet pena llegir-ho i tot! Com poden dir que ja no val la pena comprar-ne?

Espero que el canvi sigui molt gradual i que no impliqui la desaparició del llibre en paper.

Elfreelang ha dit...

Doncs jo no diré que MAI me'l compraré perquè ves a saber ...però ara per ara no ho penso fer...el goig de passar pàgines, l'olor dels llibres (alguns fan aquella oloreta de nous) passar pàgina, posar-hi un punt de llibre, guixar-lo amb llapis i fer anotacions al marge...posar el meu nom i la data en la primera pàgina ....no em convenç el llibre electrònic...Visca l'obsolescència del llibre enquadernat!!!

Marta ha dit...

Estic amb en Xe-Xu. De moment ho tinc clar. De totes maneres les dues coses poden ser compatibles.

Carme Rosanas ha dit...

Jo crec que canviarem, però molt a poc a poc, crec que coexistiran durant molt temps.

Encara en comprarem molts!

ivaxavi ha dit...

Contínuament ens imposen el que hem de fer i no tenen vergonya d'errar. S'equivoca per complet amb eixa apreciació, l¡unic que aconsegueix es accelerar l¡entrada d'un objecte nou, quan hauria (este i d'altres) d'entrar al seu ritme a la nostra vida, sense que ningú ens l'impose.

Unknown ha dit...

Yo también estoy deseando comprarlo y tengo cientos de libros en casa a los que no pienso renunciar.¿Por qué no han de convivir? .¿Sabes? Esta semana he conseguido un aparato que me permite escuchar de nuevo mis vinilos.
Hay empresas que se empeñan en que todo quede obsoleto enseguida,no sé por qué hemos de renunciar a las cintas de cassette,cintas de video,dvd,etc,son tan explotadoras que hasta los enchufes y cargadores son diferentes,es una locura y una estupidez por su parte porque nos llenan la casa de cargadores de todo tipo de móviles y aparatos que cuesta hasta recordar a qué aparato pertenecen.
Abrazos

fanal blau ha dit...

El vaig llegir, també!
Jo també estic convençuda que un dia o altre, acabaré tenint-lo; però també estic convençuda que el llibre "físic" no desapareixerà de cap de les maneres...i no deixaré de llegir "llibres" passant els fulls amb les puntes dels dits.
Si és cert que acabarà per sortir al mercat i tenir un cert èxit, segur que sí. De la mateixa manera que ho han fet altres productes...Però, mira, ara tornen els discos de vinil...
Continuarem, de moment, llegint...,oi?

paraula de comprovació: mundos
:)

Bargalloneta ha dit...

Estic d'acord amb tu!!
jo també sóc reticent a comprar-lo tot i que sé que un dia o un altre caurà, però el plaer de tenir entre les mans un llibre, passar les pàgines, adormir-me amb ell al llit, és quelcom que el llibre electrònic no ens donarà.... crec que poden conviure perfectament ambdós objectes!

coses2 ha dit...

Jo també el vaig llegir!
A mi també em costa aquest canvi, però potser permetra experimentar més amb la lectura, donat que serà més barat. Hi ha llibres que estic molt contenta d'haver comprat però també n'hi ha que no em faria res que desapareixessin de les meves estanteries. A veure... :)

L'Espolsada llibres ha dit...

Ai Kweilan... aleshores ja no em podràs venir a veure? Algú ha pensat què passarà amb les llibreries i en tot el que generen?
Havia de ser l'objecte estrella d'aquest nadal i de moment no ho ha estat...
Jo crec que conviuran molt de temps.

Clidice ha dit...

hi ha gent que parlen per no callar. El llibre és un medi, com ho pot ser l'e-book, com el dvd, com el vinil, com la ràdio, de la que també signaven la defunció. Els humans volem comunicar-nos i fem servir molts sistemes. L'e-book no crec que acabi amb els llibres, però farà, segurament, la funció que fa ara veure pel·lícules per Internet, que només et compris aquelles que realment t'interessen.

Anònim ha dit...

Crec que aquestes màquines són l'inici d'una nova època de consum i distribució de literatura, però no el final de res. Jo continuo comprant llibres i ho continuaré fent. Hi ha certs títols que a un li agrada tenir a casa per rellegir. No us ha passat mai de llegir-vos un llibre a la biblioteca, tornar-lo i anar-lo a comprar?
Tanmateix, hi ha llibres i llibres a la nostra vida i a mi, que acabo d'ajudar a una amiga a fer trasllat i m'he deixat els braços carregant caixes de llibres, no m'importaria reduir el volum físic de la biblioteca de cara al proper trasllat (reduir-lo, no eliminar-lo).
Entenc la preocupació de llibreters per aquest invent, perquè sembla que ara tot es solucionarà per internet, però el bon llibreter fa més funcions que només vendre llibres (crear un ambient agradable a la llibreria per perdre-t'hi i passar-hi hores, aconsellar-te, recomanar-te, donar-te idees...).
Ja veurem com acaba tot. Jo esperaria per comprar un llibre electrònic. En això de la tecnologia, la primera versió no és sempre la millor.

sànset i utnoa ha dit...

Jo seguiré comprant llibres de veritat. I llegint llibres de veritat. També deien que la premsa escrita era obsoleta i que moriria degut a la premsa digital...

*Sànset*

assumpta ha dit...

Potser ara, el compraran (o ja l'han adquirit), aquelles persones que sempre volen estar a la última en tot.

Amb el pas del temps, suposo que tots en tindrem, però no crec que això pugui representar el final del llibre físic tal i com el coneixem, en tot cas coexistiran ambdues opcions.

Cada vegada que surt un estri nou al mercat prediuen la mort d'algun anterior i no és pas així. La ràdio fa una pila d'anys que segons això hauria d'estar morta i enterrada i en canvi és ben viva!

estrip ha dit...

doncs jo crec que no acabarà de triomfar si triomfar vol dir passar per sobre del llibre de tota la vida.
Podran conviure el dos, potser si, però l'electrònic no és cap revolució, només una eina més.

Ferran Moreno ha dit...

Jo en tinc un, Kweilan, i continuo comprant llibres en paper, tot i els avantatges que té. Com t'han dit més amunt, no llegeixis pàgines d'aquestes ni dels autoanomenats gurus: la majoria només diuen collonades per "demostrar(-se)" que estan més a la moda que ningú ;-)

M'ha agradat l'exemple que ha posat l'Assumpta de la ràdio. També s'havia dit que la tele mataría el cinema, i el que l'està matant són els mals actors i els mals guionistes...

viu i llegeix ha dit...

conviuran anys i panys, n'estic segura. Jo fins que els formats no estiguin unificats i no em diguin on puc comprar una oferta sembant a a que hi ha avui en dia en paper, no compro res

Un article interessant sobre el tema que va sortir fa poc al pais

http://www.elpais.com/articulo/opinion/Mueran/heditores/elpepuopi/20100119elpepiopi_12/Tes

Tonina ha dit...

Jo no m'imagino una vida sense llibres, sincerament. Em nego a deixar de llegir el llibre imprès, NO!
Crec que tenen raó, deixa de llegir aquests articles,hehe..
Visca el llibre, les llibreries i les biblioteques, espais agradables i "humans" on anar a passar una bona estona.
Salutacions

Mireia ha dit...

OBSOLETS!!!!! i també ho sób els rellotges de mà, les llars de foc i els discs de vinil. I què?? A molta gent li agraden
aquestes llistes són per morir-s'hi. Tots sabem que de mica en mica s'aniran impossant els llibres digitals però tot i així no cal deixar enrera aquelles coses que ens agraden,no?

Noemí Pastor ha dit...

A mí lo que me seduce es no llevar media maleta ocupada por libros.

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Jordicine ha dit...

Jo, de moment, ni penso en la possibilitat de canviar. Mai és massa temps, però és la paraula més addient que amb ve al cap. Una abraçada.

zel ha dit...

Encara no m'ho he plantejat, saps? Tinc massa costums lligades al moment llibre i jo...

Màgia ha dit...

A mi també em sap greu abandonar el llibre físic, però suposo que el progrés és el què té. Sempre podrem conservar els llibres que més valorem, encara que ens haguem passat al format digital.

Jo, de moment, m'espero a que baixin els preus i millori la qualitat. Encara no està obsolet anar a la biblioteca! :)

digue'm ariadna ha dit...

... Dubto que el llibre en paper pugui tenir una data de caducitat tan clara com diu aquesta llista. En molts articles sobre aquesta temàtica, sovint tinc la sensació que passen per alt totes les parts involucrades en el món del llibre, anant a la simplificació i al sensacionalisme, a la manipulació publicitària i al reclam fàcil. No nego que el llibre electrònic acabarà tenint el seu lloc en l'ús quotidià, serà qüestió de temps, però mentrestant, la coexistència d'ambdos formats es mantindrà...

David ha dit...

A mi aquesta andròmina no m'interessa el més mínim, però segur que, per segons qui, serà útil.
Acabo de trobar el teu blog i el trobo molt interessant. Salutacions.

Ma-Poc ha dit...

Jo darrerament estic utilitzant força el lector electrònic, però d'aquí a considerar el llibre en paper com a obsolet... em sembla del tot fora de lloc!

kweilan ha dit...

rits: Què difícil, per un metge! Dona'm més pistes. S'està inicant a la lectura? quin tipus de llibres li agraden? M'arrisco i t'apunto Bogeries de Brooklyn del Paul Auster.

Albert B.iR.- Esperem que el llibre físic no desapreixi del tot.

XeXu.- Comparteixo tot el que deies l'altre dia.

Assumpta.- Totalment d'acord.

Elvira.- És que és tan bonic tot el que dius que costa pensar en renunciar-hi.

Marta.- Jo també ho espero.

Carme.- Per suposat que sí.

ivaxavi.- Totalment d'acord amb el que dius.

Cosmo.- Tens raó. Per molt llibre electrònic que tinguem, no cal renunciar al llibre físic.

fanal.- Continuarem llegint!!!

Bargalloneta.- Coincideixen la majoria de comentaris en la possibilitat de coincidir sense que un presuposi la desaprició de l'altre. Esperem que no.

coses2.- Estarem atentes :)

L'Espolsada.- Jo tb ho crec i esperem que les visites també :)

Clídice.- Molt interessant la teua aportació i totalment d'acord amb tu.

estretdebering.- Tens raó. De vegades m'han deixat un llibre i si m'ha agradat molt, me l'he comprat igual. Com tot, tindrà els seus avantatges i desavantatges.

sanset.- De moment, jo també continuaré amb els llibres de sempre.

-assumpta-.- És cert això que dius amb la ràdio...T'imagines que el llibre electrònic potenciés el llibre físic? Què bé!!!

estrip.- Gairebé tots els comentaris van en la línea que el llibre electrònic serà una eina més. Esperem que puguin coexistir sense problemes pel llibre físic.

Ferran.- Doncs tu ja demostres que en la pràctica poden conviure perfectament les dos formes de llibres i de lectura.

viu i llegeix.- Gràcies pel comentari i gràcies per l'article. Una recomanació molt adient i molt interessant.

tonina.- Una llibreria, com tu dius, és un espai especial i també els llibreters que sempre ens donen bons consells.

Mireia.- La llista era absurda però llegint-la, i tot sabent que era exagerada, em va fer mal.

Noemí.- Aquesta seria la part positiva del tema.

Cosmo.- Perfecte! ens anem llegint.

jordicine.- Jo de moment tampoc. M'agraden massa per renunciar-hi alegrement.

zel.- A mi també m'agrada molt el format del llibre tal com l'entenem i entenc el que dius perquè també em passa.

Màgia.- Encara que ens passen al digital en un futur, m'agradaria que el llibre físic no desaparegués mai del tot. Ara per ara em semblaria un desastre.

digue'm ariadna.- Jo també ho espero. Que els lectors puguem triar i no ens imposin el que no volem.

David.- Benvingut al meu bloc. Ens anem llegint!!

Ma-Poc.- Exactament. Si existeix el llibre electrònic hi ha moments que pot ser útil, no renunciarem als avenços...es tracta de què no se'ns imposi l'electrònic sinó que els dos puguin conviure.

I moltes gràcies a tots i a totes pels vostres comentaris. Una abraçada i bona setmana!!

Àlex ha dit...

Jo, de moment, em resisteixo a comprar-lo, sobretot per qüestions de compatibilitat... Però sí que sé que acabaré caient i que segur que acabo pensant que és una meravella...
Em pregunto, però, si als avions els podrem fer servir sense restriccions...

kweilan ha dit...

Àlex.- Gràcies pel comentari i bona setmana...i ja veurem això dels avions.

bajoqueta ha dit...

Jo a no ser que algú me'l regali, em costarà comprar-lo que és molt car encara.

Però crec que ho hem de mirar com una nacionalitat compartida. A l'estanteria tindrem els llibres per tocar-los i llegir-los, i al calaix l'aparatillo per moments puntuals :)

Unknown ha dit...

En Enero recibí el kindle 3 y estoy muy satisfecha,aún tengo muchos libros pendientes de leer en papel,pero este invento es maravilloso,el problema es la diversidad de formatos y que cada aparato tiene los suyos aunque hay un programa llamado Calibre que los transforma y adapta al del lector propio.Los últimos libros que compré en papel los tengo en e-reader y mis muñecas han ganado con el cambio.Lo que importa es el contenido y si el formato es más ligero,¿por qué rechazarlo?
Saludos