21/10/08

El fin del comienzo (2007)


“Este es el diario de la científica de gran prestigio Mártula Fortex...” amb aquestes paraules comença una història d’aventures en un món de ficció que té com a protagonistes a la jove Sio i a Kitopaw. La Sio i el Kitopaw han de buscar un nou món perquè aquell en què viuen, Verna, s’acaba...Finalment com diu l’autora...de la destrucció en sortirà la creació. Sio i altres habitants de Verna es dediquen a crear un món nou, la Terra...Anem llegint com se les empesquen per posar-hi l’aigua, com és que hi ha neu als pols, com fan un pont per arribar-hi...Com una vegada creat el nou món, el pont es trenca i ens quedem sols...
Una història trepidant, de ciència ficció i divertida també, doncs, l’escriptora ho escriu com si fos un diari la qual cosa li permet allunyar-se del text i fer els seus comentaris ocurrents.
L’autora és Marta Fuertes Cugota (1992-2007) que ens va deixar molt aviat i que volia ser escriptora i ho era. Va escriure aquesta novel.la –una narració de 162 pàgines- i també un conjunt de poemes i contes.
Sorprèn la qualitat de la novel.la si pensem en l’edat de l’autora però sobretot la gran imaginació, la fantasia, l’originalitat i un estil propi...que ens parlen per sí sols de la maduresa de la Marta.
Acompanyen aquesta edició una sèrie d’il.lustracions que va fer ella mateixa i que venen a confirmar el seu talent.
Llegint la novel.la i veient els seus dibuixos se’ns contagia l’alegria, l’energia, la seua llum...que era molta i que no va dubtar en repartir-la en aquesta entranyable història, que va ser publicada mesos després de la seua mort.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola, bona tarda, he decidit passar-me a llegir per aquí. El cert és que he estat llegint els comentaris dels diferents llibres però, aquest m'ha arribat a sobtar. En un primer moment el tema ja crida l'atenció perquè aquest enfocament imaginari de l'acabament d'un planeta per a construir-ne la Terra sembla ja que et vulgui fer veure la importància que té el que tinguem un món on puguem viure i reflexa molt que és cert que sóm molt la canalla i els joves els qui de seguida amb quatre paraules podríem crear i imaginar el món perfecte. Ja en llegir el començament m'ha semblat una historieta força tendreta i he pensat, ondia, això està molt relacionat amb el que passa avui dia i m'he arribat a preguntar si seria una obra feta de fa poc. I ja, quan he vist la petita explicació de l'autora se m'ha posat la pell de gallina. El cert és que el pensar que una nena, a més casualment de la nostra edat, del mateix any que nosaltres, hagi escrit aquesta bonica història i se la hi hagi arribat a publicar després de la seva mort, m'ha donat molt que pensar. I de quina manera presisament en el seu lliure deu transmetre amb la construcció d'un nou món la manera d'atesorar el que tenim, i a ella va i presisament li ha estat acabat. Potser m'estic explaiant massa, però es que m'ha sobtat de veritat; un petit comentari pot arribar a fer-te plantejar moltes coses.
En fi, ara no perquè som llegint llibres del cole i d'altra banda tinc una cua pròpia de llibres per llegir , però, si venen les vacances de nadal, ja faré un raconet i provaré de trovar-lo. Crec que m'haurà d'agradar. Gràcies pels concells de lectura; ja passaré de tant en tant per agafar llibres per a llegir i, és clar, ja miraré de excollir-ne per comparartir-ne, també.

Anna M. P.H.

Fins aviat.

kweilan ha dit...

Gràcies pel comentari i per les teues aportacions.Aquest llibre va ser una edició limitada però jo te'l puc deixar. I m'agradaria molt que també em recomanessis llibres.

Babunski ha dit...

Aquest penso que em podria agradar a mi i tot!

Kwei, per fi he pogut eliminar el worm!!!

kweilan ha dit...

Molt bé! Ja trobàvem a faltar els teus comentaris. Aquest llibre t'agradaria segur perquè com ja hem dit als altres comentaris és una obra senzilla, molt genuïna i molt bonica.

Anònim ha dit...

Hola!
bé... al llegir això i havent conegut a l'autora em preguntava d'on havies tret aquest llibre.
Si us plau em faries un gran favor contestant.

Moltes gràcies!

Sens dubte és un gran llibre!

kweilan ha dit...

Bona nit. Ha estat una edició limitada que va fer la seua família ja que van trobar l'original al seu ordinador. Si en vols un exemplar, els seus pares te'l poden facilitar.

Anònim ha dit...

ja ho sé que només el donen els pares per això m'estranyava que estigués aquí apuntat i només era per saber quina relació hi tenies amb la marta...perquè m'ha sobtat veure el seu llibre perfi a internet! ejjeje

vinga que vagi bé!

Natxo Rovira ha dit...

És veritat, Kweilan, que me n'havíes parlat de la Marta. És una història colpidora, però tots els que se'n van joves són molt especials.
Molts records a la teva amiga, a qui em consta que fas bona companyia ara que és quan més et necessita.

I meravellós el porjecte que està duent a Kènia en memòria de la Marta. Com és de bonic transformar el dolor en amor i generositat.

Gràcies, Montse, per posar-te en contacte amb mi i donar-me a conèixer aquesta història.