13/9/08

Llibreria Gran Splendid


Al gener de 2008, el diari britànic The Guardian va publicar una llista de les llibreries més boniques del món i la llibreria El Ateneo Gran Esplendid de Buenos Aires, un teatre reconvertit en llibreria, estava en segona posició.
A la capital porteña totes les llibreries tenen un encant especial perquè apart del clima comercial hi ha un clima que se’t contagia de pau, de tranquil.litat i de gust pels llibres. Són mig biblioteca i mig botiga. Però a més en la majoria hi ha una petita cafeteria que invita a parlar de lectures recents o de lectures llunyanes amb el temps però no per això menys estimades. A més al Gran Esplendid hi havia un concertista de piano que encara feia més idíl.lic el lloc. Tot l’espai estava ple de cites de grans autors que et feien reflexionar i desitjar llegir algun dels lllibres nomenats.
El Ateneo té un altra llibreria al famós carrer peatonal de Florida. I si bé no té la majestuositat de la primera, si té en l’atmosfera que es respira la mateixa pau i amor pels llibres. En aquesta Julio Cortázar dominava l’espai, fotos, frases seues , dels seus llibres o de les seues entrevistes..donaven a conèixer un dels escriptors més estimats pels bonaerenses, juntament amb Borges.
Altres llibreries son la de Ávila, la Clásica y Moderna, la Ayala...i moltíssimes al carrer Corrientes, obertes fins a les tantes de la nit.
Què vam comprar? Doncs uns llibres de Colm Toibin –que ben aviat us en faré la ressenya- ...i no vull acabar l’article sense esmentar les llibreries de la Patagònia. Al Calafate n’hi havia dos – com les d’aquí més o menys-i em va cridar molt l’atenció la quantitat de bibliografia sobre els antics pobladors de la zona, sobre la colonització, l’exterminació dels pobles autòctons, la repressió a les estàncies ...tota una part de la història desconeguda per molts dels europeus.

1 comentari:

bajoqueta ha dit...

Aquí potser anem massa a lo comercial, i los llibres se mereixen ocupar un lloc en sales més boniques.