13/9/08

La clau (1956)

Escrita pel japonès Junichiro Tanizaki (1886-1965) va ser el primer llibre de la literatura japonesa que vaig llegir. Després m’hi he aficionat. La clau és una novel.la curta on l’erotisme, la sexualitat i la perversió s’erigeixen com a protagonistes d’una història fascinant.
Una parella , Kimura i Ikuko, porten trenta anys de matrimoni ple d’avorriment i de monotonia. Kimura, deu anys més gran, vol motivar la seua dona per la passió i l’erotisme. Ell té un diari i la clau del diari, posada a l’abast d’Ikuko, deixarà al descobert tots els secrets inconfessables d’ell i tots els desitjos que mai no s’havia atrevit a dir-li. Per la seua part, ell també llegirà d’amagat el diari d’ella. Així els dos es parlaran a traves dels seus diaris perquè els dos saben que els seus diaris els llegeix l’altre...
Una comunicació subtil, plena de missatges del què es vol però no ens atrevim a dir, ple de frases amb significats diferents, una comunicació que ens fa adonar del conflicte entre el que seria una relació tradicional i una relació que vol fugir de lo establert, tema, d’altra banda, molt corrent a les novel.les de Tanizaki.
Podeu llegir d’aquest escriptor altres llibres com Hi ha qui prefereix les ortigues i Elogi de l’ombra.