29/4/14

Rèquiem per a contrabaix (2014)



Mercè Saurina és una autora gironina que l'any passat amb la novel·la Rèquiem per a contrabaix va guanyar el 25è Premi de novel·la breu Ciutat de Mollerussa 2013.
Em van demanar si volia fer la presentació. Era com comentar un llibre com faig al bloc però amb l'autora, una persona encantadora, al davant. Com ja us podeu imaginar una sensació ben diferent.
Vaig trobar aquesta història una petita joia. És una narració de poc més de cent pàgines que ens explica una història dura i intensa. I que ens commou plenament.
La protagonista, la Lys, és una contrabaixista a la que coneixem en diferents moments de la seua vida. A través de les pàgines de la novel·la, assistim a les seues expectatives de futur tant professionals com personals, a les seues il·lusions i a les seues esperances de joventut.
La Lys lluita per tirar el seu projecte de vida endavant. Una  vida que se li va complicant de forma excessiva. Com a lectors i lectores ens adonem dels seus errors i com de vegades s’enganya ella mateixa davant d’una realitat que no vol admetre. Llegim com  la noia virtuosa del contrabaix , enamorada de la música i del seu mar de l’Escala, esdevé una dona adulta rodejada d’una sèrie de circumstàncies molt, molt enrevessades que ara no desvetllaré. Circumstàncies que la duen a un carreró sense sortida. O al menys és el que pensa ella.
La lys ha de prendre decisions. I què fer davant situacions límit? Com actuar? No tothom es comportaria com ella. Les persones som diferents. I segons els nostres raonaments podem actuar d’una forma o altra. Potser no actuaríem com la protagonista, però la Mercè, l’autora, sap portar-nos molt bé allà on vol que anem. Ens fa sentir la tensió, la ràbia, la desesperació i també la impotència de la protagonista. I el patiment. I patim amb ella. D’això no hi ha dubte.
I així arribem a un desenllaç sorprenent, un final que capgira la història i que ens deixa reflexionant... Faríem com ella?

3 comentaris:

Mercè Saurina i Clavaguera ha dit...

Moltíssimes gràcies per les teves paraules, Montse!

rits ha dit...

ostres, la vida té unes coses....unes coincidències molt curioses.

Enhorabona pel llibre i la presentació.

kweilan ha dit...

Mercè.- Hola, Contenta que passis pel bloc. Una abraçada!!!

rits.- A quines coincidències et refereixes? M'has deixat intrigada. I sí, a veure si ens veiem a Barcelona. Una abraçada!!!