30/11/09

Mai no he vist


L’altre dia li explicava a la meua neboda que fa uns anys hi havia un anunci d’un sabó per rentadores que quan el fill adolescent de la casa veia que la seua camiseta preferida encara estava bruta la tirava pràcticament a la cara de l’abnegada mare, recriminant-li que no estigués perfectament planxada. Clar que la mare trobava la solució amb el producte en qüestió.
Això m’ha fet pensar en tants anuncis de detergents, cotxes, begudes, joguines...que formen part de la nostra memòria històrica particular i no puc trobar-ne un de llibres similar.
Mai no he vist un anunci on algú que, al demanar un llibre a la llibreria, sigui considerat com un absolut triomfador i de sobte apareguin admiradors que l’envegin per ser capaç de comprar-se una obra com Guerra i Pau, per exemple i es rendeixin al seu innegable encant. Mai no he vist com milers de persones – bé, cents...no cal demanar tant- s’aboquin a comprar llibres de més de 1000 pàgines també, en un intent d’imitar l’heroi o heroïna de torn.
Mai no he vist tampoc un anunci on el plaer de la lectura comporti una satisfacció absoluta dins d’una vida meravellosa. Per què algú que està llegint en uns jardins o vora el mar no pot ser l’encarnació de la felicitat com ho és aquell que al volant d’un magnífic cotxe té al davant una carretera infinita?
Mai no he vist un anunci on la protagonista arribi a casa i quan es treu les sabates i es posa còmoda, en lloc de menjar-se un gelat que li provoca un conjunt de sensacions indescriptibles, agafi un llibre de la tauleta i mostri una sèrie d’emocions a quina més fantàstica mentre passa les pàgines de la seua novel.la.
Mai no he vist imatges així i com que sóc una persona optimista em nego a formular la mateixa frase en futur.

37 comentaris:

Sergi ha dit...

No perdis l'esperança. Almenys fan anuncis per fomentar la lectura, que no és poc. No estaria malament que es fes més, que falta fa una mica de lectura a molta gent.

Carme Rosanas ha dit...

Doncs potser sí que algun dia seran així! Deixem un dubte raonable cap al futur.

En realitat, jo m'ho passo molt millor llegint un llibre que m'agradi que menjant un gelat i això ho dic jo que sóc una mica golafre i molt llaminera!

fanal blau ha dit...

Kweilan,

no sé si m'agradaria veure la lectura com anunci publicitari, amb els paràmetres en els que es mou la "publicitat", sobretot, televisiva. (?)

Però m'alegra cada vegada que entro en una biblioteca i veig la feina de foment de la lectura que s'hi està fent.

I penso que, si bé el plaer de la lectura, ens arriba per l'experiència pròpia, tots hem tingut -d'una manera o d'altra- algú amb qui emmirallar-nos d'aquest plaer.

Si comencem per la "publicitat" a casa, potser donarà bons resultats...
bon apunt, kweilan!
molt bon dia!

assumpta ha dit...

Encara que malauradament, potser a casa seva no hi troben aquesta estimulació en els seus progenitors, n'hi ha molts nens/es que han descobert el plaer per la lectura al quedar atrapats (des del primer llibre) per la màgia d'en Harry Potter.
Seria bo que aquesta màgia els conduís a fer realitat el que fins avui no deixa de ser una utopia.
Ells són el nostre futur.


No perdrem l'esperança.
=)

estrip ha dit...

serien uns grans anuncis! De moment que comencin però a eliminar l'excés de publicitat.

Clidice ha dit...

bé, en tot cas aquests anuncis els haurien de pagar les editores. Si no els hem vist és perquè ells no han volgut.

Raticulina ha dit...

Amb el teu estil amable has fet una crítica molt aguda...

Salut i bona lectura!

El peletero ha dit...

Mai no les has vist ni mai les veuràs, per sort. El dia que jo les vegi deixaré de llegir.

Tota la gent que conec que llegeix no necessita d’aquesta mena de incentius, i els que no llegeixen ni els prospectes de les medecines no els faria el més mínim efecte, i et puc assegurar que tampoc els hi cal.

Salutacions.

rits ha dit...

Mai hi havia pensat, però tens tota la raó. Una llàstima! esperem que algun dia arribin.

Si et consola, una proposta que just ahir els comentava als pares que està molt bé. A Ventdelpla (mira, com sóc a casa els pares... és el què toca els dilluns), una de les protagonistes fa un programa de ràdio on recomanen llibres. Ho fa d'una manera deliciosa, i de manera casual, recomana llibres d'autors catalans, estrangers i de moda, clàssics.... una molt bona idea, de debó. Només que alguna persona ja compri un llibre perquè l'han recomenat a Ventdelpla, doncs estarà molt bé.

Elfreelang ha dit...

Jo tampoc ho he vist mai però mira perquè no? Un anunci com aquests que dius on el llibre fos l'element d¡aventura, plaer, prestigi, simbol de prestigi...em penso que seria un reclam poderós per atraure a la lectura

Xitus ha dit...

kweilan, jo no sóc lector gaire regular. Ho sóc més a ràfegues. Però des de la meva situació, de no -identificació amb el lector militant, penso que és molt saludable llegir. Potser si se'n fan campanyes, hi hauria alguna incidència sobre la població, però a vegades ho dubto. Són hàbits que s'adquireixen de ben petit, en part. Per imitació dels pares, penso jo.
Abraçades,
aleix.

L'Espolsada llibres ha dit...

Han fet alguna campanya de foment de la lectura que estava molt bé, però la publicitat de llibres acostuma a ser horrible i només per sant Jordi... Caldria incorporar el fet de llegir als anuncis, a les sèries, a les pel·lícules...
Fa dues setmanes que a Ventdelplà recomanen llibres i l'endemà alguna persona ha vingut a buscar aquell llibre...
Molt bon apunt!

viu i llegeix ha dit...

No hem vist aquestes anuncis, ni falta que fan...
Però jo si que he vist cues largues per comprar un best seller o perque el signi un autor. POtser aquesta gent només llegirà un sol llibre, pero benvingut sigui !!
També he vist carrers abarrotats de gent comprant llibres, bé admetem-ho, és només un dia a l'any, però també benvingut sigui.
També he vist biblioteques municipals bullint d'activitat una tarda de dia feiner, amb tot el ventall d'edats. I no només un dia a l'any.

I això del vendelpla, interessant, esperem que els de l'espolsada i altres llibreters ens expliquin com van les vendes dels que recomanen a radioventdelpla. Ahir va ser carta a una desconeguda de stefan Zweig, a veure si en dispara les vendes.

Rita ha dit...

Com deia la rits, el final de ventdelpla d'ahir -jo sí que me'l miro :P- va ser deliciós precisament perquè la noia del programa de ràdio que recomana llibres en va estar recomanant un.

Anteriorment, ja n'havia recomanat un parell més i la veritat vaig pensar que era una bona idea, perquè hi ha gent que si sent una cosa així en una sèrie és possible que vagi a comprar-se'l.

Veig que l'espolsada ho confirma, a més...

Molt bon post, kweilan!

Anònim ha dit...

Tu continua creient-hi, no ho deixis estar :)

Marta ha dit...

No sé que penseu vosaltres, però trobo que els programes de llibres televisius, són una mica avorrits. Alguns d'ells els han hagut de deixar d'emetre per manca d'audiència. Potser si que s'hauria de pensar en fer-ne algún estil "Ventdelpla", però per televisió és una mica difícil.Haurem de seguir fent-ho nosaltres a través del blog. Gràcies Kweilan.

Anabel ha dit...

Suposo que els comercials pensaran que fer un anunci amb llibres no pot vendre gaire. S'estimen més fer servir tòpics -encara que siguin sexistes o de qualsevol altre tipus- que són molt més "clars" i ràpids que trencar-se el cap buscant una imatge suggerent a la que surti un llibre.

Coses que mai entendré, doncs pels que ens agrada llegir no hi ha plaer millor. Aquestos senyors haurien de tenir en compte que les dones llegim molt, potser buscaríen alguna manera de lligar llibres amb detergents.

Encara que aquesta imatge a mí no m'agrada gens ni mica, pero lligar perfum amb les sensacions d'una bona lectura, això sí m'atrau molt més.

En cada post et superes, Kweilan. Molt bó.

Petons,

Anabel, la Cuentista

kweilan ha dit...

XeXu: Estaria bé i que no només fossin operacions de marketing per vendre una obra determinada sinò per provocar la curiositat per aquest plaer de la lectura.

Carme: El gelat és repetitiu -què bons, per això- i el llibre si ens agrada és únic.

fanal: Gràcies, fanal. No m'agradaria a mi tampoc- de fet, no m'agrada- veure llibres que es promocionen només per augmentar les vendes d'un determinat títol però sí que m'agradaria que es promocionés la lectura i el plaer que aquesta comporta.

Raticulina: Moltes gràcies!!

Clídice: En efecte, encara que jo volia dir que no hi ha a la nostra societat la idea de què un bon llibre pot ser un dels millors plaers que hi ha. En tot cas, és una idea, pel meu gust, massa minoritària.

estrip: Bona idea! I que només quedin els dels llibres :)

-assumpta- No perdem l'esperança!

rits: No ho sabia -perquè no miro la sèrie- i em sembla molt bé. Recordo que fa anys en un programa de la tele el Josep Guardiola va dir que estava llegint Els ponts de Madison County i a Catalunya es va vendre gairebé com un best seller.

El peletero: Home, no cal que sigui una activitat minoritària. M'he passat la vida recomanant llibres i ho he fet perquè m'agrada que la gent llegeixi, perquè crec que la literatura ajuda a viure, a paliar problemes, a relacionar-nos amb les altres...a passar-ho bé.

Elvira: Sí. Com li acabo de dir al peletero, amb els llibres i quants més millor, la nostra societat pot anar a més.

Xitus: Tens raó però m'agradaria que el plaer de la lectura fos una idea més estesa. Els pares són importants...però els amics o de vegades alguna recomanació o com ha dit l-assumpta- molts nens i nenes s'han enganxat a la lectura amb les aventures del Harry Potter. I si es fes més campanyes, potser també.

L'Espolsada: És cert que les campanyes són bastant horribles i la publicitat que se'n fa per Sant Jordi més aviat són operacions de marketing que promoció de la lectura. I una cosa és comprar un llibre per Sant Jordi i l'altra, llegir-lo. Recomanar llibres a les sèries em sembla bona idea.

viu i llegeix: Molt interessant lo del vent del pla. No ho sabia. Tens raó quan dius que encara que sigui un bestselller que la gent el llegeixi, després es podran llegor altres coses o no però tothom és lliure de triar les seues lectures mentres tant en gaudeixi. Quan dic que mai no he vist llibres anunciar-se no volia posar-los a l'alçada de grans operacions de marketins sinò desitjar que a la nostra societat fos considerat com un plaer fora de sèrie :)

Rita: Gràcies! Doncs sí que és una bona idea.

Cesc: Gràcies, Cesc...Creiem-hi!

Marta: Apart de què alguns són avorrits, m'he trobat amb la sorpresa de què hagin recomanat llibres com si fossin una meravella i després no els he vist cap qualitat i clar, al final, desconfies una mica.

Anabel: Gràcies!!! És ben cert que pels qui ens agrada llegir un llibre és lo millor. Està clar que tu series una seguidora estupenda d'aquests anuncis ideals on els llibres serien els protagonistes.

I moltes gràcies pels vostres comentaris. Una abraçada o dos...a tots i a totes!!!

Assumpta ha dit...

Ostres, ja n'arribes a tenir de rao, ja...

Alguns anuncis sí que fan, aquells tan tendres de que si tu llegeixes ells llegeixen, però no són això que tu dius...

Per exemple, un anunci de llibres amb George Cluny i que els hi faci la mateixa il·lusió de els hi fa un Nespresso :-)) O aquell anunci de "T'agrada conduir?" amb aquella sensació de pau, de calma, de relax... "T'agrada llegir?" ;-))

No perdem les esperances :-)

kweilan ha dit...

Assumpta: Això mateix! he rigut molt amb aquest comentari. Una abraçada!!!

El peletero ha dit...

Era una manera de parlar, Kweilan, és clar que cal recomanar llibres i la seva lectura, però com diu en Xitus, són hàbits adquirits, gairebé sempre, a casa, en el sí de la familia.

Una abraçada.

kweilan ha dit...

El peletero: Teniu raó. La família, el que es veu fer a casa és molt importantper agafar aquest hàbit. Una abraçada!

Núr ha dit...

No hi havia pensat mai, però tens tota la raó! No s'anuncien així, els llibres... Els anuncis de llibres són més aviat del tipus «L'obra ja és a les llibreries. Vés-hi i compra-la!!!!!» i poca cosa més... Suposo que està dirigit a aquelles persones que ja esperaven l'obra o algun despistat que potser capten, però no invertiran a fer anuncis amb en Clooney o qui sigui, perquè saben que no vendran més...

Clarissa ha dit...

Jo crec que ho hauries de mirar en positiu: si no ho anuncien és que la lectura sobreviu malgrat això, que no li cal a la lectura ser anunciada com a "orgasmica" (que és el que són totes les coses que s'anuncien per la tele...)

Mireia ha dit...

Tampoc em preocupo massa.
La lectura és un plaer tant especial que cal transmetre'l de boca-orella, en petites dosis i sense bombo i plateret. Cal que vagi arrelant de mica en mica i fer-se sòlid i fort. No m'agradaria que fós com el cotxe de torn que al cap de dos anys ja ha quedat antiquat.
Això sí nena, elpost t'ha quedat genial!

Ferran Porta ha dit...

En Xexu ha sigut el primer a parlar dels anuncis per fomentar la lectura, i jo també hi pensava mentre llegia el teu post. Sí que n'hi ha, doncs, d'alguna manera d'anuncis d'aquest tipus; el que els diferencia dels "altres", dels que tu cites, és que els de la lectura tenen una "excusa" educativa, com donant per fet que el llibre no és un producte que formi part de la normalitat del dia a dia; aquesta és la barrera que cal trencar.

kweilan ha dit...

Núr: És veritat que els anuncis són per promocionar una obra en concret i que té al darrere una editorial potent però és molt puntual.

Clarissa: Tens tota la raó, malgrat tot la literatura sobreviu i sempre hi ha nous lectors.

Mireia: Molt bo això de què els llibres quedin antiquats...encara que a molts best-sellers sí que els passa això...no ressisteixen el pas del temps.

Ferran: Totalment d'acord. Un comentari molt encertat el teu.

Una abraçada i bon pont!!

Bargalloneta ha dit...

Ja s sap Kweilan, lalectura i el cinema són plaers a vegades infravalorats..... però els que els disfrutem .. per a nosaltres ja és suficient!!

coses2 ha dit...

Jo m'aconformaria amb que tornessin a fer el programa De llibres o algun de similar a hores acceptables. Això sí és una realitat en d'altres païso.

kweilan ha dit...

Més que suficient, Bargalloneta! Bon pont!!!

kweilan ha dit...

coses2: Això estaria molt bé. Sempre fan aquests programes de llibres a hores que per la majoria de la gent són massa tard. Gràcies per la visista i bon pont!!

sànset i utnoa ha dit...

Val la pena que segueixis sent així d'optimista. De totes maneres, dubto que molta gent tingui la més remota idea de qui és Tolstoi... Al món en que vivim no és que primi massa el gust per la lectura. Més d'una vegada he hagut de sentir allò de "no llegeixo, si el llibre és bo; ja faran la peli".

Una llàstima.

*Sànset*

kweilan ha dit...

Sànset: Doncs sí, una llàstima...cal se optimista, no obstant. Gràcies i una abraçada!

bajoqueta ha dit...

Tens tota la raó, estaria bé que fessin anuncis així. Algun per fomentar la lectura si que fan però són molt puntuals.

Segons la tele si no te compres un cotxe, o te poses una determinada colònia no aconsegueixes un plaer inigualable :)

Per sort als que ens agrada llegir no ens enganyaran, i sabem que amb un bon llibre podem trobar moltes sensacions que d'altres coses no donen.

kweilan ha dit...

Tens tota la raó, bajoqueta. És un privilegi poder gaudir de la lectura. Una abraçada!

Noemí Pastor ha dit...

Como publicista no tienes precio.

kweilan ha dit...

Noemí: He rigut molt amb el teu comentari. Un abrazo!!!