29/1/09

Llibres prohibits



A casa em controlaven les lectures. Perquè no eren adequades per l’edat sobretot. Vaig demanar amb dotze anys La muntanya màgica i em van dir que m'esperés uns anys...De vegades feia cas i de vegades, no. Era un plaer especial aconseguir des del lloc més alt de la prestatgeria el llibre prohibit en qüestió.
D’amagat vaig llegir el Decameró de Boccaccio (1313-1375), per exemple. I la veritat és que quan al cole em van explicar la diferència entre l’època medieval i la humanista, ho vaig entendre a la primera.
Així també vaig llegir Un altre pas de rosca de Henry James (1843-1916). Tenia uns 10 anys ...havia sentit que era una història d'uns nens, uns fantasmes...Vaig arribar fins al final però sense entendre res. Durant molts anys, vaig pensar que era un escriptor molt difícil i, de gran, l'he tingut oblidat fins fa poc.
Ara m’agrada, i els seus llibres em proporcionen un plaer especial. L’acció és lenta, la inquietud està latent, l’emoció és continguda, el perill està present i a poc a poc t’atanses al desenllaç amb una angoixa que va en augment.
El llibre que vull recomanar avui és d'aquest autor: L'altra casa (1896).
Una dona moribunda obliga al seu marit a un jurament que condicionarà la seua vida i la dels que estan al seu voltant. La dona mor i la vida continua però el vidu ha de complir la seua promesa...Henry James ens explica el dia a dia d’aquesta família i dels seus amics i, mentres llegim, estem atents, absolutament incrèduls, davant els fets que se’ns estan contant.
Intentem assegurar-nos, dir-nos a nosaltres mateixos que el que estem llegint no passa, que no pot passar, que no ha passat...Però Henry James no té escrúpols a fer sortir lo pitjor de les persones i malauradament tanquem la novel.la sentint que nosaltres també formem part de la raça humana, com aquests personatges exquisits en les formes però perduts en la seua maldat i la seua mesquinesa.

20 comentaris:

Rita ha dit...

Ho expliques tan bé que no donarem l'abast amb tants llibres!

Com no, aquest també pinta bé!

No he llegit mai res d'en Henry James...

myself ha dit...

Quines ganes de llegit aquest llibre que m'han agafat! M'apunto la recomanació. Tampoc he llegit mai res d'en Henry James. Mai és tard per començar suposo.
Molt interessant el teu blog.

assumpta ha dit...

Ai, Kweilan!
Sempre ens fas venir ganes d'anar a buscar un altre llibre ... i d'aquest m'agrada especialment la recomenació. Però és que no puc dur aquest ritme. Ara encara estic amb "Los hombres que no amaban a las mujeres", i amb el "Món groc". M'ho apunto a la llista.
Gràcies per aquest bloc teu i per la manera que tens de descriuren's els llibres ! ;)

rits ha dit...

quan et prohibeixen una cosa, sempre entra moltes ganes de trencar les normes!!!

Assumpta ha dit...

Siiiii jejeje a mi també m'ho controlaven una mica :-))

Caram, aquest llibre que recomanes avui quasi sembla que fa com a por... però al mateix temps, té pinta de ser interessantissim :-))

kalidoscopi ha dit...

No l'he llegit aquest llibre. D'en Henry James només he llegit Retrat d'una dama.
Buscaré aquest que recomanes.

SU ha dit...

Tampoc no he llegit res d'aquest autor (ai, quina mà de llibres pendents!), però reconec que amb el teu post -coincideixo amb els altres comentaris- m'has fet agafar moltes ganes de llegir-lo!

Gràcies!

SU

Jordicine ha dit...

Apunta't queda. Que tanquin les editorials tres anys!!! que no puc posar-me al dia!!! Una abraçada.

bajoqueta ha dit...

Crec que tots los llibres tenen lo seu moment, però la veritat és que jo també ho feia això de llegir coses que no eren per a la meua edat. Però jo necessitava coses més difícils, i al final no les entenia ni la meitat, però lo que entenia m'agradava :)

Llegeixes molt tu també, eh? ;)

Anònim ha dit...

Caram, un llibre de 1896!!! Em sorprèn la teua capacitat per trobar autors de tota mena i de tota època.
Compraré una llibreta (perquè en un full ja no m'hi caben, els pendents9 i l'apuntaré.
Si totes les recomanacions m'omplen tant com "el carreró dels miracles" hauré d'acabar pagant-te un xicotet sou!!!
Salutacions valencianes.

Mireia ha dit...

No n'he llegit mai res i no era un autor que em crides especialment l'atenció; això ja em passa amb "els clàssics". Explica't així, pinta bé

L'Espolsada llibres ha dit...

Kweilan això no es fa que no donem a l'abast!
Ai els llibres prohibits... sempre són més atractius...

Rita ha dit...

T'he deixat feina a l'Illa, si et ve de gust, és clar...

Anònim ha dit...

Ja sé com és possible que tinguis tants llibres llegits...vas començar molt aviat i per això no et podem agafar:)

kweilan ha dit...

Rita: La veritat és que s'estan recomanant als blocs la tira de llibres interessants i se'ns estan acumulant...a mí també.

myself: Gràcies per la visita i pel teu comentari. Ens anirem llegint!

-assumpta- : Les recomanacions van bé per quan anem a les llibreries perquè hi ha molta obra editada i de vegades ens ajuden a triar millor.

rits: Tens raó! :)

Assumpta: Sí. Fa una mica de por, és veritat.

kalidoscopi: Precisament aquest que tu vas llegir és bastant conegut perquè hi ha una peli que es basa en aquesta novel.la i que va interpretar la Nicole Kidman.

SU: Gràcies pel teu comentari i està bé que llegint els blocs encara ens agafin més ganes de llegir. M'agraden els blocs perquè podem parlar de llibres.

jordicine: És impossible posar-se al dia. Jo també estic endarrerida...tinc la tira de llibres que m'esperen i com que em vaig comprant el que altres blocaires recomanen...

Bajoqueta: Efectivament, hi ha llibres que no es poden llegir a segons quines edats...però això només ho sabem quan ja ens hem fet grans :) Sempre m'ha agradat llegir, bajoqueta...i he tingut èpoques en què he llegit més i altres, menys...però sempre he tingut un llibre començat a la tauleta de nit.

Abel: Esperem que algun altre d'aquests llibres recomanats t'agradin...encara que el carreró és un llibre genial.

kweilan ha dit...

Mireia: A mí m'agraden els clàssics.Hi trobo un gran plaer llegint-los.

L'Espolsada llibres: Els llibres prohibits tenien un aire de porta oberta al món desconegut que com que encara era joveneta m'atreia enormement.

Rita: Gràcies, ja t'he deixat un comentari.

quasiningú: Sí, vaig començar molt aviat i a més, és de les coses que sempre m'ha agradat.

kweilan ha dit...

I una abraçada a tot i a totes pels vostres comentaris. Us ho agraeixo molt!!

J.M. ha dit...

Crec que, gràcies a tu, ha arribat el moment de llegir alguna cosa del Henry James.

J.M. ha dit...

Per cert, m'has recordat la infantesa, quan llegia (devorava) tot el que queia a les meues mans i, per sort, ningú em controlava les lectures.

kweilan ha dit...

Jeroni: A tu que t'agraden les històries de por, crec que Henry James et pot suposar un descobriment.
Gràcies pels teus comentaris!