2/2/10

Plaers al quadrat!



M’encanta anar de biblioteques. Aquests espais  plens de llibres tan ben ordenats, tan a l’abast del possible lector. Gaudeixo del silenci i de l’atmosfera que s’hi respira.
Si hagués de fer un tomb per les que més m’han agradat, potser triaria en primer lloc La biblioteca de Babel de l’escriptor argentí Jorge Luis Borges. És fascinant caminar per aquelles prestatgeries on hi caben tots els llibres del món, tots amb 410 pàgines i amb 40 ratlles i cada ratlla, amb 80 lletres. Us imagineu una biblioteca infinita? Una biblioteca que existeix des de sempre?
D’altra banda sempre m’ha fet pena la biblioteca de Don Quijote perquè tot just quan hi arribo està a punt de ser cremada. La seua neboda i la seua ama li tiren els seus llibres de cavalleries al foc i només se’n salva l’Amadís de Gaula i poquets més. Com si les dos dones fossin uns policies de Farenheit 451, s’esforcen a fer-li desaparèixer tota la seua apreciada llibreria. Pobre heroi que busca les seues històries i que només les trobarà a partir de llavors dins la seua imaginació!
A Barcelona acompanyo el Daniel Sempere al cementiri dels llibres oblidats, inici de L’ombra del vent de Ruiz Zafón, i penso que mai no acabaré de descobrir tants llibres com hi ha. Però no em vull parar aquí.
Segueixo aquest passeig per la biblioteca del Senyor Rochester a Jane Eyre. La trobareu –al menys jo la veig així- plena d’hermetisme, de soledat i de frustració del seu propietari. Els llibres i ell, assetjats per fantasmes que només saben d’il.lusions perdudes.
Com que aquest passeig té algun element màgic, podem arribar-nos fins l’Edat Mitjana i entrar a l’Abadia de Melk. Allà hi ha una altra biblioteca que us recomano, és la de El nom de la rosa de l’Umberto Eco. Fosca, tancada, perversa – quin adjectiu per una biblioteca- amb les seues parets recobertes del saber clàssic. Aquí es passa molta por, sobretot sabent que no molt lluny ens està espiant un assassí, un assassí blanc com la neu, però el plaer d’aquesta estança val la pena de suportar la maldat que s’hi amaga.



Mons literaris plens de llibres. Llibres dins dels llibres. Plaers al quadrat!

37 comentaris:

Sergi ha dit...

També m'agrada quan es parla de llibres dins dels llibres. És una sensació especial. Jo recordo amb estimació el cementiri de llibres oblidats, però dubto que m'atrevís a entrar-hi, massa llòbrec per mi.

I de les biblioteques en general, per mi tenen un problema. Quan em cau un llibre a les mans em costa deixar-lo anar, així que això d'haver-lo de tornar... si me'l deixen sí, eh, perquè m'agrada fer bescanvis de llibres amb altres lectors, però després que torni a casa el meu. No el deixo anar massa lluny.

Jordi ha dit...

Les biblioteques tenen quelcom encisador. El silenci, la soledad o la companyia, depèn de com es miri.

A mi em va agradar aquella biblioteca on "La ladrona de libros" de Markus Zusak entre d'amagat per la finestra.

Pilar ha dit...

M'he sentit molt bé tornant a uns espais on el temps s'atura i es fon en mi.
No sabria quin triar-ne. Tots em van resultar plaents.
Bona tria, Kweilan!

assumpta ha dit...

La biblioteca d'Alexandria... tot un somni!!!

De les que esmentes em quedo amb El nom de la rosa (que puc dir que és dels pocs llibres on la versió filmada m'ha agradat també moltíssim) y Jane Eyre, un llibre que vaig llegir fa molts anys i que encara tinc ben present. És com un clam a l'amor, a la desolació, a l'esperança... ho té tot. Un llibre que em va "marcar" moltíssim.

estrip ha dit...

biblioteques misterioses, místiques, altres per relaxar-s'hi. Un món dins una altre món dins una altre món i dins d'aquest un altre món.

assumpta ha dit...

Crec que no és del tot cert el que he dit abans. Ara estava esmorzant i mentre pensava en Jane Eyre, crec que hi estic barrejant personatges i històries d'un altre llibre que ara tampoc sé ben bé quin és. Estic fatal!

sànset i utnoa ha dit...

I ben cert que és que quan més llegim més ens queda per llegir..

Conec unes quantes de les llibreries que ens recomanes, i et puc assegurar que val la pena visitar-les. Jo, però, tinc una especial predilecció per la de l’abadia de Melk, i no ens cal patir, sempre tindrem a en Guillem de Baskerville ben a prop.

*Sànset*

Joana ha dit...

Un passeig de somni que es pot fer realitat. M'agradaria que fossis la meva guia :)
Gràcies Kweilan!!!

L'Espolsada llibres ha dit...

Kweilan com t'ho has per deleitar-nos amb aquests apunts tan màgics?

viu i llegeix ha dit...

tots es malalts de llibres somiem amb biblioteques màgiques plenes dels llibres que ens han agradat i dels que encara hem de descobrir.

Clidice ha dit...

M'agradava seure amb la Jane a la biblioteca del senyor Rochester :) m'ha agradat molt que ens hi portessis. La de l'abadia de Melk no que em fa por :P

fanal blau ha dit...

De vegades quan et llegeixo, penso...ai! fanal! què poquet has llegit!!!
El nom de la rosa, em va impactar. Daniel Sempere em va acompanyar al cementiri dels llibres oblidats, en un viatge sensitiu i emocional, i vaig tornar a recórrer els carrerons que tant havia trepitjat de petita agafada de la mà del meu pare.
Ara, m'has fet venir ganes d'anar a buscar Borges...però estic amb la companyia de Shólojov...:)
Llegir els teus apunts és un plaer al quadrat, o millor exposat a la màxima potència!
Una abraçada, Kweilan!

Mireia ha dit...

Aiiii, quins temes que treus. Genial el recorregut per les biblioteques. Voleu dir que els lectors no somien tots en poseir la biblioteca perfecte, amb el lloc perfecte per llegir..

Màgia ha dit...

Les biblioteques són fascinants, a mi també m'encanten. Això és una cosa que el llibre electrònic no podrà substituïr, espero que no desapareguin mai!

Ferran Porta ha dit...

Hmmm... la biblioteca d'Eco, quin luxe! Trobo que està ben trobat, Kweilan, això de "plaers al quadrat" :)

M'apunto a la llista d'amants de les biblioteques; quins espais fantàstics!

rits ha dit...

ostres, quin post tan especial! m'has portat a totes aquestes biblioteques i tb m'has portat a la darrera que vaig visitar, la del castell encantat de la bèstia. És una biblioteca molt especial, agrada sobretot als més petits, i tot i ser d'un conte popular, ensenya la màgia de llegir als més petits.

Per cert, el metge pel qual et demano recomenació és el meu metge. A la darrera visita li vull agrair el suport d'alguna manera (ja sé que aquestes coses no es porten, però no sé, em ve de gust i a sobre hem fet conya sobre el fet que li porti algun detall) i vaig pensar en un llibre. Un llibre que pugui agradar a algú que sigui un gran lector com algun que no. M'agrada la proposta de les Bogeries de Brooklyn!

Assumpta ha dit...

Conec ben poquetes de les biblioteques que menciones, però ho expliques tan bé, que fas que ens hi endinsem amb tu... ens portes de la mà :-))

Aquesta biblioteca de Babel... amb els llibres de 410 pàgines i amb 40 ratlles a cada pàgina i 80 lletres a cada ratlla m'ha deixat impressionada. No l'he llegit. Però em fascina, perquè jo una vegada vaig estar mirant això de les línies i les lletres per línia d'una pàgina... buscava comparar dos llibres ;-)

Desprès d'estar una bona estona entretinguda fent això i després multiplicant-ho per saber les lletres d'una pàgina, vaig creure que si ho explicava a algú pensarien que estava sonada... i ho vaig utilitzar per un relat :-)) (De fet, era una de les manies que li vaig posar a la protagonista d'aquesta història... pensar que Borges també es va fixar en això buscant una mena d'ideal m'ha agradat molt :-))

Un d'aquells apunts teus que són per emmarcar! ;-))

Elfreelang ha dit...

Un post boníssim! ei i la biblioteca del Nom de la rosa...amb el llibre prohibit que emmetzinava tothom per la lletja costum de passar pàgina llepant-se el dit...De totes maneres no sé perquè m'agraden més les llibreries que les biblioteques...

David ha dit...

Els escriptors del futur sobre quines biblioteques escriuran? Sort que molts dels que anomenes (em quedo amb Borges i el Quixot) sempre hi seran. Un post molt interessant! Salutacions!

Bargalloneta ha dit...

Potser no sóc tan asidua a les biblioteques com tu però si que prefereixo perdrem en una llibreria que no pas en una botiga de robes.
De totes maneres també m'agradaria passajar-me per totes aquestes biblioteques!

bajoqueta ha dit...

Sempre ho dic, si un dia no em troben o estaré a una llibreria o a la biblioteca entre llibres i llibres. Avui que he sortit un ratet a passejar, m'he perdut per la de Tarragona. Ejem... he estat més d'una hora buscant i remenant llibres jajaajaja. Així em trec l'ànsia de comprar, sinó a casa no cabriem.

Dins d'una biblioteca les sensacions que es tenen no sempre són iguals per tothom, però quan ens agraden els llibres no en sortiríem mai, veritat?

Tonina ha dit...

Fantàstic post.
Els llibres, les llibreries...espais màgics on hi ha allò que desitjam tant, una lectura. Les paraules ens acompanyen sempre, ens omplen i ens transporten per les seves pàgines.
Maravellós

òscar ha dit...

Unes biblioteques, com no podia ser d'altra manera, ben literàries.

Biblioteques dins de llibres, llibres farcint les biblioteques i lectors gaudint del plaer de llegir històries escrites.

digue'm ariadna ha dit...

... Un recorregut fantàstic per les biblioteques literàries!, m'has fet recordar una conversa perduda en el laberint arran d'una lectura, i sempre és bonic tornar a escoltar aquelles paraules =:) ...

Marta ha dit...

He tingut la gran sort de trepitjar in situ la Biblioteca d'Alexandria, la de Melk, la del palau de Mafra a(Portugal), la de Coimbra, la de Montserrat i altres que ara no recordo. Et dónen una sensació que no es pot explicar, després d'haver-ne conegut algunes per mitjà de les seves descripcions lectores. Kweilan sempre ens sorprens, Gràcies

Babunski ha dit...

A mi m'encanta anar a la biblioteca a llegir diaris antics. A la biblioteca de Lleida tenen una secció d'hemeroteca amb La MAÑANA des dels anys 60 i el SEGRE des de començament dels 80.
L'altre dia vaig estar llegint els diaris de la campanya electoral del referéndum de l'OTAN. Jo només tenia 10 anys... i ara estic aprenent moltes més coses de les que en aquells temps era conscient.

kweilan ha dit...

XeXu.- A mi em passa el mateix, si un llibre, m'agrada el vull tenir.

Jordi.- No he llegit aquest llibre que dius però me n'han parlat molt bé.

Pilar.- És veritat que si hem visitat aquestes biblioteques, n'hem sortit molt contentes :)

-assumpta- Enllaçant amb el teu comentari posterior, tot el que dius es pot aplicar perfectament també a Jane Eyre.

estrip.- Biblioteques diferents i cadascuna amb la seua història.

sanset i utnoa.- Tens raó, sort en van tenir d'ell.

Joana.- Gràcies!!!

L'Espolsada.- M'encanta que t'hagi agradat.

viu i llegeix.- Recordo que de petita sempre somniava amb biblioteques que tinguessin llibres que no havia llegit.

Clídice.- Si que fa por la de Melk, però com ha dit Sanset, tenim al Baskerville voltant a prop :)

fanal.- Moltes gràcies! Estic impacient per saber de les teues aventures a la vora del Don.

Mireia.- Jo crec que aquest és un somni que molts compartim.

Màgia.- És veritat, no es pot comparar la màgia d'una biblioteca amb un llibre electrònic.

Ferran.- Gràcies!!!

rits.- Gràcies pel teu comentari i espero que el llibre li agradi al teu traumatòleg.

Assumpta.- Gràcies, ara aniré a llegir la teua història.

Elvira.- Gràcies pel teu comentari...a mi també m'agraden les llibreries potser per allò que si un llibre t'agrada te'l quedes (encara que hagis de passar per caixa).

David.- Benvingut al meu bloc. I és veritat que aquestes biblioteques ja són eternes.

Bargalloneta.- Doncs estan obertes...encara que suposo que la de l'abadia de Melk ja l'has visitat encara que com espectadora. Gran pel.lícula, també.

bajoqueta.- Crec que el que dius està compartit per tots els que ens agrada llegir.

Tonina.- Meravellós el món de la lectura. Un privilegi!

òscar.- Llibres dins els llibres, un plaer afegit.

ariadna.- Gràcies, ariadna!

Marta.- Què bé! A mi també m'agrada visitar les biblioteques dels llocs que visito. I gràcies per les teues paraules.

Babunski.- A la biblioteca també hi ha tota la col.lecció de la revista Labor que és tenir la història de Lleida passant pel davant nostre. Molt interessant!

I moltes gràcies pels vostres comentaris que, com sempre, són generosos i amables. Una abraçada a tots i atotes i bona setmana!!!

Anabel ha dit...

A mi m'hauria agradat haver vist la d'Alejandria, encara que aquesta no va ser de ficció.

Molt bó el recorregut per les biblioteques a dins dels llibres.

La llibreria del començament de "La historia interminable" també té el seu encant.

Petons,

Anabel, la Cuentista

Rita ha dit...

Quina delícia! Llegia i per uns instants m'he sentit transportada als llocs que has anat descrivint. Un apunt magnífic!
Petons, maca!

Jordicine ha dit...

Tens tota la raó. Els llibres amb bibliotques o cementiris de llibres tenen molt ganxo. Jo avui he començat 'Les desventures d'un llibre vagabund', de Paul Desalmand. Crec que serà apassionant. Ja t'explicaré. Aquest any vaig molt endarrerit amb la lectura. Just he acabat el primer, 'La carretera', que m'ha agradat molt. Un petó.

kweilan ha dit...

Anabel.- Molt bona la referència a la biblioteca de La història interminable :)

Rita: Moltes gràcies. Encantada que t'hagi agradat.

jordicine.- A mi La carretera em va agradar encara que no entusiasmar com els ha passat a alguns. Si vas a veure la peli, podràs comparar. M'apunto aquest que dius que estàs llegint que no conec.

Una abraçada als tres!!!

Noctas ha dit...

I auto de fe de Elias Caneti i la seva gran biblioteca -personatge principal del llibre- que acabaincendiada....saludus!

kweilan ha dit...

Noctas.- Gràcies per aquesta recomanació del Canetti que no he llegit. Me l'apunto! Una abraçada!

Ma-Poc ha dit...

A mi les biblioteques em transmeten molt bones sensacions, tant les literàries com les més reals... :)

Noemí Pastor ha dit...

Me han entrado ganas de releer "Jane Eyre". "La sombra del viento" no la puedo releer, porque no la he leído.

Mònica ha dit...

Una altra biblioteca que cal cònèixer (una mica tèrbola, això sí) és la del tiet de la Maud, a "Falsa Identitat", de Sara Waters (La Magrana). Un llibre inquietant que fa mesos que vaig llegir i que encara em ronda pel cap.

kweilan ha dit...

Ma-Poc.- A mi també!

Noemí.- Me gusta más la primera que la segunda :)

Mònica.- L'he llegit aquest llibre i ara amb el teu comentari he recordat aquesta biblioteca la mar d'inquietant.
Moltes gràcies i una abraçada!!!