25/9/09

Conversa de cafè


Avui a la tarda fent un cafè amb una amiga meua, que és una gran lectora, hem comentat que aviat se sabria el premi Nobel de Literatura d’enguany i hem pensat en diferents autors a qui li podrien donar.
També d’alguns guanyadors dels darrers anys que ens han agradat o altres que no tant. Hem parlat del sudafricà J. Maxwell Coetzee (1940-) com un dels que més ens havia impactat, sobretot, per L’edat de ferro (1990). En aquesta novel.la, una dona, a les portes de la mort, li serveix a l'escriptor, per parlar de la solitud, aquella solitud tan tremenda quan és absoluta i ho envaeix tot. Per suposat també apareixen els temes de la violència, del racisme i el daltabaix polític, social i econòmic de Sudàfrica durant els anys posteriors a l’apartheid. Personalment, prefereixo aquesta a Desgràcia (1999), encara que també és molt recomanable.
De Coetzee hem passat a l’Elfride Jelinek (1946-) molt coneguda per l’adaptació al cinema de La pianista, una pel.lícula incòmoda i inquietant com tota la seua obra. Recomanaria d’aquesta autora, dura, sense concessions , lluitadora per la igualtat de la dona en un món que per ella no té massa esperança, la novel.la Desig (1989) .
Encara ens ha donat temps per una tercera escriptora, la Doris Lessing ( 1919) i Sudàfrica ha tornat a prendre protagonisme a la nostra conversa. La creadora de la Marta Quest ha denunciat reiteradament la injustícia i la segregació racial del continent africà. Però m’agradaria fer referència al primer conte del recull titulat Les padrines (2004) i com una escriptora amb 85 anys reivindica el caràcter, la força i la maduresa de dos dones grans davant la vida, els sentiments i les emocions.
I com que era l’hora de marxar ens hem acomiadat i mentres tornava a casa pensava en com gaudeixo amb aquests aparadors o raconets que fan algunes llibreries amb totes les obres traduïdes dels autors premiats...això si no passa com l’any passat que del Nobel Le Clézio (1940-) no hi havia pràcticament res en català. A veure aquest any.

52 comentaris:

Mireia ha dit...

Em fa vergonya dir-ho però jo normalment no conec a caps dels nobels abans de ser premiats...

Babunski ha dit...

Quim Monzó... segurament no encertaré, no?

fanal blau ha dit...

Fer un cafè amb tú, deu ser una mena de privilegi d'aquells de "classe magistral" però entenedora i apassionada de la literatura.
Tant Coetzze, com Jelinek (no he vist la pel·lícula), com la Doris Lessing se'l mereixen.
Bones escriptores i escriptors que saben sacsejar-nos...
M'encanten les pinzelladetes que dones dels llibres llegits i per llegir!

una abraçada, kweilan!

Kudifamily ha dit...

Mmmmmm... aquest any em sembla que "toca" un escriptor asiàtic... No sé, jo això dels premis no ho veig tan clar... en fi.

Per entrar en Coetzee, quin em recomanaries que llegís primer: Desgràcia, L'edat de ferro, Elisabeth Costello...?

Elfreelang ha dit...

De Coetzee me'n he llegit 4 o 5 fins que en vaig tenir prou... ( em passa sovint que m'agafa la dèria per un escriptor/a i després m'he d'agafar unes vacances de la seva obra) un gran escriptor que reflecteix realitats dures d'una manera aspra i directa...De Jenilek em vaig llegir Los amantes...d'una "brutalitat" no desmereixedora de Coetzze(molt més bon escriptor que ella, al meu modest parer) I Doris Lessing aquesta senyora a part de moltes altres coses és, era una grandíssima escriptora...tinc per començar La clivella....i em vaig llegir la terrorista bona d'una fina ironia que tira a matar...I el Nobel d'enguany no ho sé....perquè no un/una escriptor/a català o catalana? o gallec? Una delícia d'apunt Kweilan!

Ferran Porta ha dit...

Heu fet alguna travessa, amb la teva amiga, que pugui fer-se pública al "Llibres llegits..."? Teniu alguna intuició de per on aniran les coses?
Jo estic en el nivell de la Mireia: no tindria ni idea de qui podria ser un candidat a Nobel, francament.

Assumpta ha dit...

Mireia, no et faci vergonya, que a mi em passa el mateix :-))

Anònim ha dit...

M'agrada perquè sé que els llibres us fan tirar endavant, formen part de la vostra vida i els llibres són o tenen un significat que mai perdria i veure com les persones aprenemi en ens apassionem pels llibres diu molt, a veure com acaba al final!

L'Espolsada llibres ha dit...

A mi aquest any em va servir per conèixer Le Clézio i gaudir moltíssim de la lectura de l'Africà. A veure quina sorpresa ens enduem aquest any.

estrip ha dit...

a algun escriptor català, si que li aniria bé a la nostra literatura.

Sergi ha dit...

A mi m'encanta parlar de llibres amb els amics o gent lectora amb la que surt el tema esporàdicament. Però no a aquest nivell, és clar. Gaudim de comentar llibres que hem llegit i d'alguns dels nostres autors fetitxe, però mai podré arribar a aquest nivell de coneixement sobre la literatura del segle passat.

Marta ha dit...

Vaig conèxier l'Elfried Jelinek, al Club de lectura. Em va impactar molt la novel·la "Les amants". Dues obreres que volen fugir del seu destí. El tema és la hipocresia social en relació a les dones. Crec que aquests Premis ajuden molt a conèixer bons escriptors.

Bargalloneta ha dit...

m'encanta llegir el teu bloc ... sempre aprenc coses noves!!!
era estaré pendent del nobel d'enguany!
gràcies

Noemí Pastor ha dit...

Uf, qué incultura la mía. De toas y todos los nombrados, sólo conozco la película de "La pianista". Que me gustó, por cierto.
Qué lejos me queda Estocolmo.

assumpta ha dit...

M'agradaria de poder compartir un cafè amb tu.
El que em sap greu, és que en lloc d'un diàleg seria un monòleg, doncs malauradament en molts casos el primer cop que sento el nom de l'escriptor és justament el dia en que ha estat guardonat.
:(

PD. Em sento afortunada de poder seguir-te i posar-me al dia gràcies a tu.
Petoneeets!
;)

bajoqueta ha dit...

Jo tampoc no conec quasi a caps dels escriptors dels qui parles. No sé a quin nivell hi ha trapicheos en este premi, espero que per la seua anomenada sigue dels més legals :)
Esperarem que ens informes :)

Anabel ha dit...

Curiosament acabo de llegir consecutivament dos llibres d’aquestos autors: “De nuevo el amor” de Lessing y “Desgracía” de Coetzee. Aquest últim és molt dur, és d’aquest llibres que encara els estàs paint setmanes després.

A mi també en passa que no conec als premiats. A veure aquesta any si el coneixem.

Prendre un cafè amb tu i parla de literatura deu ser una experiència fantàstica perquè faria dues de les coses que més m’agraden: estar amb amics i llibres.

Un petó,

Anabel, la Cuentista

Carme Rosanas ha dit...

Doncs jo tampoc estic molt al dia i no sabria pas a qui li pot tocar el Nobel. Però jo també m'apuntaria a fer un cafè amb tu.

kweilan ha dit...

Mireia: Doncs jo la majoria de vegades el Nobel em serveix per descobrir-los també.

Babunski: Un Premi Nobel català seria fantàstic.

fanal blau: Gràcies, fanal. La peli de La pianista crec que val la pena si no l'has vist. Una abraçada també i bona setmana.

Kudifamily: Sempre hi ha alguns dubtes però aquest premi el segueixo des de petita i m'ha fet conèixer escriptors que m'han agradat molt. Respecte el Coetzee jo començaria amb l'edat de ferro i després els altres dos. És un llibre molt dur però que et farà tenir ganes de llegir-ne algun més d'ell.

Elvira: Gràcies, Elvira. Totalment d'acord amb el que dius d'aquests escriptors. A mi també em passa que quan descobreixo algun autor vull llegir-ne més llibres. Seria una gran cosa que li donessin un Nobel a un català o gallec...Per què no?

Ferran: Doncs jo no m'atreveixo a fer cap travessa perquè no ho he encertat mai. Ni jo ni la majoria de crítics...perquè sempre sonen molt el Philip Roth o el Claudio Magris o fins i tot el Vargas Llosa però són eterns candidats...Després l'Acadèmia Sueca sorprèn i molt.

Assumpta: De fet, l'any passat Le Clézio no estava ni traduït al català.

Cesc: Absolutament d'acord amb el que dius. Els llibres ens fan companyia i ens ajuden a tirar endavant.

L'Espolsada: Estarem pendents, Espolsada. També fas a la teua llibreria una mena de raconet de l'autor guardonat?

estrip: Li aniria fantàsticament bé. Ja veus que més d'un comentari va en aquest sentit. Però ho veig com un somni. Tant de bo!

XeXu: És perquè hem anat seguint aquests autors. Jo sempre he tingut un interès especial en el Nobel i la veritat és que he conegut autors d'altres cultures, com per exemple el Naguib Mahfuz, que a lo millor no hagues llegit mai. I m'hagues perdut un dels meus preferits.

Marta: Totalment d'acord. Les amants em va agradar molt també.

Bargalloneta: A veure amb qui ens sorprendran!

Noemí Pastor: Crec que la Jelinek t'agradaria.

-assumpta- : Gràcies, -assumpta- com ja he dit a mí també em sorprenen amb un autor o autora desconeguts en moltes ocasions. Veurem aquest any!

bajoqueta: Sempre hi pot haver dubtes en els premis però sempre és interessant conèixer a qui li donen.

Anabel: Gràcies per les teues paraules i totalment d'acord amb què Desgràcia l'has d'anar païnt a poc a poc. Em va agradar força també! I ja veurem a qui li donen enguany. I per suposat, una xerrada amb tu, un plaer!

Moltes gràcies pels vostres comentaris, una abraçada a tots i a totes i bona setmana!!!

kweilan ha dit...

Carme: Doncs mira jo parlaria de llibres i tu m'ensenyaries aquests dibuixos tan preciosos que fas :) Una abraçada i gràcies pel comentari( que no he vist perquè no ha arribat al correu fins ara). Bona setmana!!!

Ma-Poc ha dit...

A veure aquest any... Excel·lents recomanacions (Coetze sobretot i també Le Clezio...)

Noemí Pastor ha dit...

Gracias por la recomendación. Probaré.

Mireia ha dit...

Per mi el fet que siguin Nobels no garanteix res, ara bé, molts dels Nobels formen part de la llista d'escriptors que més m'agradaen: Saramago, Coetzee etc

Jordicine ha dit...

Una conversa d'alçada! Un petó i fins aviat.

kweilan ha dit...

Ma-Poc: Estarem pendents a veure amb qui ens sorprenen enguany.

Noemí: Ja em diràs a veure què et sembla.

Mireia: Gràcies als Nobel he descobert grans autors també. I com bé dius hi ha excel.lents noms a la llista.

jordicine: Gràcies, jordi

Us agraeixo els vostres comentaris i bona setmana!!!

Deric ha dit...

a mi també m'agraden molt els aparadors que fan algunes llibreries

Babunski ha dit...

No tindrem Premi Nobel català fins que no tinguem estat propi. Si ni Pla ni Porcel ni Martí i Pol l'han guanyat... per alguna cosa deu ser.

kweilan ha dit...

Deric: Vaig veure a Oviedo una llibreria preciosa amb uns aparadors supercuidats i atractius. Em va cridar molt l'atenció. A Catalunya no ho he vist d'una forma tan atractiva.

Babunski: Doncs llavors de moment, serà que no.

Gràcies al dos pel comentari. Bona setmana, Deric i per tu, Babunski, bona Festa Major!

Núr ha dit...

Hi he estat pensant, però crec que no sabria dir-te cap nom de cap premiat amb el Nobel de Literatura... argh!!! Sóc una inculta en aquest aspecte... Bé, més que inculta, el que em passa és que sóc dolentíssima per a recordar autors i títols de llibres...

Per cert! Avui he llegit al diari que el besnét de Bram Stoker continuarà el Dràcula del seu besavi! buff, buff!

Noctas ha dit...

Li haurien de donar a Philp Roth.

kweilan ha dit...

Nur: Això de la memòria a mi em passa també però amb títols de cançons...I lo de la continuació del Dràcula pot ser terrorífic i mai millor dit.

Noctas: M'agradaria que li donessin al Philip Roth. Té una bona obra però dos o tres novel.les que em semblen fantàstiques. Ja fa dies que li vull dedicar un apunt.

I gràcies pels vostres comentaris!!!

Nymnia ha dit...

Estic flipant! Quin nivell de conversa de cafè! Jo parlo de coses menys trascendents habitualment, més que res per desconeixement, perquè com la Mireia, jo tampoc sé quins son els possibles premis nobels... És impresionant tot el que saps sobre llibres! D'on ho treus tot això?! Jo també llegeixo molt, però no arribo ni al 10% de tot el que tu expliques! Per sort, m'ajudes a aprendre més i més, i això és molt gratificant!

kweilan ha dit...

Nymnia: Si m'agrada el món dels blocs és perquè es fan uns comentaris plens de generositat cap al que ha escrit l'apunt. Com ha estat el teu. Moltes gràcies, de veritat. Una abraçada!!!

coses2 ha dit...

Havia provat vàries vegades amb Coetzee sense sort, però seguint la teva recomanació he agafat L'edat de ferro de la biblioteca i encara estic al principi, però m'agrada.
La Jelineck no la conec i de la Doris Lessing n'he llegit uns quants però ja fa forces anys. Crec recordar que em va agradar molt Canta la hierba i un altre de contes sobre africa. Buscaré el conte que dius.
Estic molt contenta d'haver trobat un blog com el teu per compartir llibres.

kweilan ha dit...

Gràcies, coses2, ja em diràs què t'ha semblat l'edat de ferro y el de la Doris Lessing a veure si t'agrada. Una abraçada!!!

Els del PiT ha dit...

Ni idea, no sabria dir-te... això dels premis, no sé, però us ho heu de passar prou bé sense parlar de futbol, oi?
;-)

òscar ha dit...

Hi ha cafès que tenen aquell regust de ser quelcom més que simples cafès.

I persones que llegim sovint que dels autors premiats al nobel en sabem ben poca cosa.

Rita ha dit...

Em sembla que hauràs d'organitzar una cafetada, kweilan! Som molts, pel que veig, que ens hi apuntaríem ben de gust... :-)

Jo també he conegut la majoria de Nobels a partir de la concessió del premi, tret d'alguna excepció com la Leasing o en Cela, és clar...

Ja veus com ens agrada llegir-te i com n'aprenem tots.

Jo d'avui ja m'he anotat Les amants.
Petons, maca!

MIQUEL ha dit...

Crec que un premi Nobel a un/una escriptor/a català/na sería fonamental per possar la literatura catalana al mon després de la Fira de Frankfurt. Peró no penso que estigui madur el tema encara. Per mi l'etern candidat es el nortamericà Philip Roth.

kweilan ha dit...

Moltes gràcies, Rita i MIQUEL, pels vostres comntaris. Bon cap de setmana!!!

rits ha dit...

i perquè són autors tan poc coneguts pel públic general (o més que general que no el trobo adient, pel públic de masses poc lector)?
que potser no se li dóna la importància que té?

kweilan ha dit...

Hola rits i benviguda!!! Són autors poc coneguts perquè de vegades no han volgut donar el premi a autors molt mediàtics i els donen a autors més minoritaris que no obstant es fan més famosos pel premi.

Lluis Hil ha dit...

T'he trobat en els comentaris de flicitació a en Jesús.
Et convido a fer un tomb pel meu blog http://laparaulaescrita.blogspot.com

Una abraçada,

Llibreria L'Illa ha dit...

Això dels nobel es com les olimpiades, de vegades prevalen més els interessos polítics que els criteris objectius. De tota manera crec que tant el Coetzee com Le Clézio són grandíssims escriptors, del primer jo crec que és més fàcil començar per Desgràcia i continuar amb 'L'edat de ferro'. Del segon destacaria 'L'africà' i 'Cuarentena'.

r

kweilan ha dit...

Lluís Gil: Benvingut al meu bloc, Lluís. Ja t'he tornat la visita.

Llibreria l'Illa: Gràcies pels teus consells!!!

Ferran Porta ha dit...

Ja ho has vist, Kweilan: una poetesa (mig) germànica, Herta Müller.
Prometo que jo no he forçat res!, hehe...

kweilan ha dit...

Ferran: Quan ho he vist he pensat en tu. Segur que en saps més que jo perquè no he llegit res d'ella. Serà qüestió de posar-s'hi!

mar ha dit...

fem un cafè?
(jo també seria de les que escoltaria...)

m'ha agradat passar per aquí...

bon cap de setmana!

kweilan ha dit...

Gràcies, mar! Bon cap de setmana per a tu també.

kweilan ha dit...

Cristina: Gràcies i bona setmana!!!

Ferran Porta ha dit...

No, no, Kweilan, no l'he llegida mai, a la Müller. No cal dir que descobrir-la m'ha agradat; espero que alguna obra seva em caigui a les mans aviat.

kweilan ha dit...

Jo també tinc interès i de moment l'haurem de llegir en castellà o, com en el teu cas, en versió original que és el millor de tot.