12/5/09

Ébano (1998)


El record més antic que tinc de la paraula “Àfrica” crec que es podria remuntar a uns còmics del mític TBO on l’explorador Eustaquio Morcillón caçava animals per la selva i el seu fidel Babalí l’ajudava en les seues intrèpides aventures. La majoria de vegades acabaven en una mena d’olla mentre uns canibalets molt simpàtics feien festa grossa perquè aviat menjarien.
Després vindrien històries com l'encontre de Livingstone y Stanley, les mines del rei Salomon...
Una mica més gran , les classes d’història i el tema “colonialisme i imperialisme” ...recordo que vaig demanar al professor que m’expliqués de nou el concepte de “metròpoli” perquè no l’havia entès bé. La injustícia de la situació quedava clara fins i tot per a aquells alumnes de batxillerat.
D’adulta, les labors de les ONG, les sequeres, les matances, la pobresa...tot el que t’ensenyen per la tele quan volen i com volen i d’allò que et pots assabentar pels diaris i revistes.
Ara he llegit Ebano. I he quedat captivada per un gran periodista. I què és Ebano? No és una novel.la. És una sèrie de reportatges que el polac Ryszard Kapuscinski (1932-2007) va fer mentre va ser corresponsal d’un diari polonès a l’Àfrica durant gairebé 30 anys. Des dels anys 60-70, moments d’esperança que va suposar la independència de les colònies fins als 90 on aquelles esperances s’havien esvaït totalment.
He quedat atrapada en les seues històries.Tant... que cadascuna de les cròniques que fa es queda curta perquè en vols saber més d’aquest continent. Com si per primera vegada t’estessin dient de debó què s’amaga darrera d’aquell immens territori temut i desitjat a la vegada. La veu de Kapuscinski clama pel reconeixement dels costums, de la justícia, crida per l’abolició de l’esclavitud, de la tortura, perquè no hi hagi corrupció, perquè s’acabin les armes, perquè els nens puguin ser nens....
Aquests dies pensava en tots aquests problemes i en com els europeus hem tingut un paper clau en aquesta trista història i de sobte llegint un diari estatal d’ahir o abans d’ahir veig un anunci d’un programa de "reality": una família de l’estat espanyol dins una cassola i uns homes de raça negra prepararats per cruspir-se’ls...
Em va caure la cara de vergonya.

25 comentaris:

Anònim ha dit...

Acabo "d'al·lucinar" amb el pròleg per dir-ho d'alguna manera...

Els del PiT ha dit...

Què millor que tenir l'experiència d'aquest home per plasmar en un llibre les cròniques viscudes.

També m'han arribat notícies d'aquest programa que dius, lamentable...

Elfreelang ha dit...

Jo també m'havia llegit el TBO...i per cert parlant de caure's la cara de vergonya, hi ha un llibre de Mankell (autor nòrdic però que ha viscut a Àfrica tota la vida) terrible i tendre a la vegada: Comèdia infantil, em va fer plorar i tot, és brutal. Te la recomano. Reflecteix la brutalitat que s'ha comés i continuem cometem els europeus sobre Àfrica... molt ben rebut el teu comentari sobre Ébano. Com que tinc molta feina a fer i molts llibres pendents per llegir l'afegeixo a la meva llista de pendents

Ferran Porta ha dit...

La bibliografia sencera de Kapuscincki tinc a la llista! És gros, ho sé, que un cronista com ell encara no hagi passat per les meves mans, però... és el que té quedar-se embadalit amb la vista des del KaDeWe; costa concentrar-se en la lectura! ;-)

L'anunci del programa que comentes... en fi, en la línia habitual de les teles privades...

Carme Rosanas ha dit...

Ja veig que tenim referències semblants, començant pel TBO. Jo vaig llegir Ébano fa un temps, potser un parell d'anys, també la vaig trobar molt interessant per conèixer l'Àfrica

Marta ha dit...

Si vols seguir amb Kapuscinski, continua amb "Viatges amb Herodot", va ser la meva inspiració per començar a fer un blog. Genial.

Assumpta ha dit...

Sempre ho dic :-)
Ho llegiré o no ho llegiré, però fas les teves ressenyes tan bé, que és com si el llibre et cridés :-)

Sergi ha dit...

No he sentit res sobre aquest programa. Em debato si realment s'ha de pensar malament sobre bromes d'aquest tipus. No es pot negar que si hi ha pobres al nostre planeta, és per culpa dels rics, i mai de la vida crec que s'hagi de frivolitzar ni fer broma dels problemes d'aquests països tan desfavorits. Però no som una mica estrictes? Potser actualment ens posem les mans al cap per molt poca cosa, com si defensar a ultrança tot allò que sempre hem maltractat ens haguéssim de salvar. No podem entendre algunes coses com una simple broma innocent? No defenso res, eh, només reflexiono sobre la part final del teu post.

Allek ha dit...

que tal.. pasaba a saludarte
te dejo un fuerte y caluroso abrazo!
feliz día!!

bajoqueta ha dit...

Està bé que de tant en tant ens recorden que al món no tothom viu tant bé com natros.

Sembla interessant el llibre, me l'apunto.

Jo també llegia el TBO jeje.

Tonina ha dit...

No sé de quin programa parles, no miro quasi res de televisió. Ara faré la recerca. Quant a Africa tens molta raó. A mi em va encantar l'autobiografia de Doris Lessing , sobretot la primera part quan parla de com vivia a les colònies angleses de sud-africa.
El "primer món" fa que hi hagi un segon i un tercer. Odiós però real.

Noctas ha dit...

Ebano és una meravella., l'atac de malària que té l'autor és real, les anècdotes estan viscudes pel mateix Kapuchinsky., és un retrat del continent Africà impecable.,saludus lectora!!!1

Борис Савинков ha dit...

"Ébano" també em va agradar molt. Va ser el primer que vaig llegir d'ell. Després "El mundo de hoy" o "Viatges amb Herodot" també em van agradar però sense ganes de seguir. Potser tinc tants llibres per llegir esperant que caduco alguns autors massa aviat...

L'Espolsada llibres ha dit...

Eben em va impactar molt, però El emperador em va posar la pell de gallina, sobretot quan trepitjava Etiòpia...
Va ser una gran pèrdua el periodsime de Kapuszinski és dels que a mi m'agrada. Viatges amb Herodot, molt recomanable. Jo ara tinc pendent La jungla polaca.

SU ha dit...

Un gran llibre i un escriptor immens!

Vaig descobrir-lo per casualitat però l'he recomanat sempre que he pogut.

Com diu "Todoreh", "Viatges amb Heròdot" també és molt interessant.

Salut i llibres,

SU

kweilan ha dit...

Cesc: Doncs, després del pròleg t'aconsell continuar. Em sembla que el trobaries molt interessant.

Els del PIT:Tot el que explica ho ha viscut en 1a. persona i no només parla de les seues vivències sinò que també parla de la història, rel.ligió, costums dels pobles africans.

Elvira: M'agrada molt el Mankell però aquest llibre no l'he llegit. Queda apuntat.

Ferran: Aquest llibre t'encantaria!!! I des del KaDeWe...doncs, enveja és el que em fas.

Carme: Coincidim en aquest llibre i en el TBO...el Morcillón aquest era una creació del Benejam com ho era també La família Ulisses...inoblidable :)

Marta: Segur que ho faré perquè m'he quedat amb ganes de llegir més llibres d'ell.

Assumpta: Gràcies!!! Crec que t'agradaria molt.

Xexu: He llegit atentament el teu comentari més d'un cop. He pensat el que dius i te'ns part de raó en que no cal posar-se així per una broma però t'invito a llegir aquest llibre i en mig de la lectura, molt sensibilitzat, veus aquest anunci i te n'adones que es torna a oferir una imatge tòpica i irrespectuosa i penses...no es podia fer un altre tipus de broma...Per què l'anunci no carrega contra els pobrets europeus per exemple?

kweilan ha dit...

Allek: Benvingut i gràcies per la visita!

bajoqueta: Segur que t'agradaria!!

Tonina. He llegit coses de la Doris Lessing -les novel.les de la Marta Quest- però la seua autobiografia, no. Me l'apunto per quan tingui més temps.

Noctas: Així és...coincidim en aquesta novel.la!!

Jaume Puig: A mí també m'agrada llegir més novel.les d'un autor que descobreixo però de forma exhaustiva no puc perquè vull llegir i conèixer altres autors.

L'Espolsada: Gràcies per aquestes recomanacions que m'apunto perquè vull llegir altres llibres seus.

SU: Aquest de Viatges amb Herodot el recomaneu gairebé tots els que coneixeu aquest autor. Serà el següent del Kapuscinski que com diu l'Espolsada va ser una gran pèrdua pel periodisme i també pel món perquè necessitem persones així.

I una abraçada a tots i a totes i moltes gràcies pels vostres comentaris!!!

assumpta ha dit...

Ja torno a ser per aquí! Avui no disposo de massa temps, però et prometo tornar demà per a llegir-m'ho bé.
Gràcies per haver estat sempre a la vora, quan ho he necessitat, Kweilan!
Rep una forta abraçada i gràcies !
;)

kweilan ha dit...

A poc a poc aniràs tenint temps...Una abraçada!!!

Biel Barnils Carrera ha dit...

Un gran llibre, que em van regalar i la van encertar de ple regalant-me'l, d'un grandíssim periodista. Més que recomenable. En català l'edita Empúries.
Felicitar-te pel blog i per propagar lletra impresa arreu de la xarxa.

kweilan ha dit...

Moltes gràcies, Biel i benvingut al bloc!

Salvador ha dit...

La meva dona me'l va recomenar i el tinc en cartera per llegir-lo, tot i que primer vull llegir l'altre llibre d'ell, el dels viatges amb Herodot...

Va ser aquest llibre el que va inspirar a la meva dona, Marta, a fer el seu bloc Todoreh.

Una abraçada

kweilan ha dit...

Jo també tinc a la tauleta el de Viatges amb... i en tinc molts ganes...ja queda clar que el de Ébano em va agradar molt. Gràcies per la visita!!!

Natxo Rovira ha dit...

Ostres, Kweilan, quina sorpresa!!!
M'explico: aquest estiu he llegit (millor dit, he devorat) Ébano. Crec que és el llibre que m'ha agradat més dels que he llegit mai. A part de les contínues i diferents emocions que m'ha provocat, l'espant, la indignació, la curiositat, la tendresa, la compassió, crec que la manera d'escriure i de descriure d'en Kapuscinsky és meravellosa, autèntica, senzilla, directa. He rellegit diferents episodis, perquè m'ha costat deixar-lo.
Ara m'he posat al teu blog i, buscant, buscant, m'he trobat aquest post. Potser ja havia quedat en el meu subconscient, no sé. M'ha agradat molt llegir la teva crònica. Per fi he pogut compartir amb tu una lectura.
Aquesta mateixa setmana em compraré un altre llibre d'aquest autor 'El Imperio'. Estic desitjant llegir-lo.

Per cert, ara n'estic llegint un altre amb el que també estic flipant. Es diu Las Voces del desiert de la Marlo Morgan. El coneixes?

kweilan ha dit...

Holaaa!!!
Doncs ja veus que a mi, Ébano em va agradat molt també i alguns blocaires em van recomanar Viatges amb Herodot i el tinc a la tauleta, pendent. Aquest llibre que dius no el conec. Quan l'acabis, ja em diràs el què perquè me'l compraré. Una abraçada!!!