6/10/08

Bogeries de Brooklin (2005)


Aprofitant que el Paul Auster està a Barcelona, val la pena parlar d’aquesta novel.la de l’autor americà. Bogeries de Brooklin té com a protagonista un home gran, jubilat, abandonat per la seua dona, malalt de càncer que torna al barri , Brooklin, que el va veure nèixer i crèixer per morir en pau i tranquil.litat. A partir d’aquí ens podem imaginar que la narració és una mena d’acomiadament d’aquesta vida i d’aquest món.
Doncs, no. Paul Auster li dóna el tomb a la situació d’aquest home de 60 anys, el Nathan, fins al punt que tornarà a tenir unes ganes de viure com si tingués 20 anys. A Brooklin, a partir d’una sèrie de retrobaments i aventures, en lloc de la mort, hi troba la vida i amb ella, la il.lusió per implicar-se en el món i amb les persones que l’envolten.
El primer llibre que vaig llegir del Paul Auster va ser Al país de les últimes coses (1989), més que una novel.la gairebé un conte, una història apocalíptica que no et deixa un moment de respir, que em va commoure profundament i que et transmet un desassossec que encara ara si penso en aquella història encara el sento. No cal dir que em vaig fer una incondicional d’aquest escriptor. Altres novel.les recomanables són La Trilogia de Nova York (1987) i El Palau de la Lluna (1989).
Ara, com ja sabeu, acaba de publicar Un home a les fosques...És un llibre per llegir!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

A mí el que més em va agradar va ser la facilitat amb que enllaça unes històries amb les altres com alguna cosa natural...molt xulo el llibre:)

kweilan ha dit...

És una constant en aquesta novel.la les casualitats que tant influeixen en les diferents peripècies dels personatges.

Babunski ha dit...

Aquest Paul Auster deu ser un paio molt mediàtic. Suposo que ara perquè ha tret un llibre nou, però des de fa uns dies que a l'AVUI no paren de retratar-lo i recomanar-lo per totes les seves pàgines.

Anònim ha dit...

Fa uns anys era un escriptor de culte. A poc a poc es va conèixer més i molts dels seus admiradors primers, ara el critiquen. Potser sí que actualment és un autor mediàtic però no crec que això li resti qualitat. "L'home a les fosques" m'està esperant a la tauleta de nit i sembla que té bona pinta.