15/1/12

Rosa candida (2007)



Pot un llibre contagiar-nos de llum i bondat? A aquestes alçades podem pensar en un personatge de novel·la bo i honest? I si el descobrim, és creïble? Si us plantegeu aquestes qüestions, podríeu llegir Rosa candida de l’autora islandesa Audur Ava Ólafsdóttir. Ella crea un  jove protagonista de 22 anys, l’ Arnljótur, que ens explica en primera persona la seua realitat. És un llibre de creixement, de busca del camí per on ha d’endreçar la seua vida.
Al començament de la novel·la. el noi abandona la casa del seu pare i el seu germà bessó autista i amb el record de la mare recent morta es llança a un viatge per treballar en allò que li agrada, la jardineria. Busca un monestir lluny del seu país famós pels seu jardí mític, sobretot per les seues roses i d’aquí és d’on surt el títol de llibre. Es trobarà a sí mateix i trobarà un sentit a la seua vida i nosaltres, els lectors, no deixem de sorprendre’ns davant les seues reaccions. Però ell és i actua d’una forma que no és la que ens podríem imaginar a priori. L’ Arnljótur és diferent, és un ser notable, amb una personalitat prístina i original.
Una novel·la d’aprenentatge, a la recerca d’un mateix,  com moltes que de ben segur recordem... però la naturalesa del personatge la fa atractiva i es llegeix com un bombó de xocolata que ens agrada i que assaborim a poc a poc.
En un món on la generositat, l’amor o l’interès pels altres els hem de buscar sota les pedres, Rosa candida ens ho ofereix des de la primera pàgina fins a la darrera.

9 comentaris:

Sergi ha dit...

Quan sento parlar d'Islàndia se m'encenen totes les alarmes, perquè el país té una forta atracció cap a mi. Però em sembla que el plantejament de la novel·la no m'acabaria de fer el pes.

Elfreelang ha dit...

Me l'apunto! en el món en que vivim ens calen personatges i persones com aquests, si més no que els puguem conèixer en el món literari....i encara més si el llegir es converteix en assaborir un bombó!

Jordi Guerola ha dit...

M`agrada molt tot el que estic llegint últimament d`escriptors islandesos, així que la llegiré. Bona recomanació!

Pilu ha dit...

Em va agradar moltíssim! La seva lectura va ser una sorpresa i un regal. La he recomenat molt.

fanal blau ha dit...

Me l'apunto Kweilan! Però primer tinc feina per enllestir!!!
No sé pas on m'he ficat, però l'estic disfrutant molt!

Assumpta ha dit...

Doncs què bé, perquè avui en dia sembla que, perquè un llibre tingui èxit, tot ha de ser negatiu, dolent, rebuscat, retorçat, malvat... Una sort que surti un llibre així :-)

rits ha dit...

Tal i com el descrius, i tant que t'ha contagiat la seva bondat.

Me l'apunto, no n'havia sentit mai a parlar (xò la llista que tinc és buf, crec que tinc llibres per tot l'any)

kweilan ha dit...

XeXu.- Doncs crec que li hauries de donar una oportunitat.T'atreveixes?

Elfreelang.- Quan el llegeixis, ja ens diràs què t'ha semblat.

Estonetes.- Esperarem la teua ressenya, doncs.

Pilu.- M'agrada coincidir. Ja som doa que la recomanem!

Fanal.- Segur que t'agradarà!

Assumpta.- Es un llibre diferent.

rits.- És un llibre molt tendre i enriquidor a la vegada.

Gràcies pels vostres comentaris i una abraçada a tots i a totes!!!

jomateixa ha dit...

a mi no em van massa les novel·les dels paisos nordics, però aquest fas que sembli apetitos...