1/4/11

Ian McEwan


A la platja de Chesil (2008) és la darrera novel.la de Ian McEwan (1948) que vaig llegir. Una història molt breu però a la vegada intensa que ens mostra com de discordants poden ser dos ànimes que han decidit unir les seues vides i com de difícil o impossible és aquesta unió. Em va agradar però pel meu gust és molt curta i em vaig quedar amb les ganes de saber-ne més dels personatges, de com havia seguit la seua vida després del fracàs amorós, després de la decepció. McEwan no ens ho explica potser perquè no hi ha continuació possible després d’unes hores com aquelles a la platja de Chesil.
Havia llegit abans la que per ara m’ha agradat més d’ell , Expiació (2002) que pot tractar de molts temes i que segons qui en parli pot dir de l’alta burgesia i dels seus prejudicis o de diferents formes d’interpretar la realitat o de la guerra o de la necessitat de fer-se perdonar els pecats. De tot això va la novel.la i potser la llista encara és curta. Si em preguntessin la meua opinió, destacaria el tema de la guerra perquè hi ha unes pàgines sublims sobre la retirada dels britànics a França que viu un dels protagonistes. Poques vegades un escriptor és capaç de transmetre’ns amb una sensibilitat tan exquisida les alegries esvaïdes , les esperances fracassades, o les il.lusions mortes de tot un grup de soldats que esperen que algú els rescati de l’horror. Pàgines que no s’obliden...
Ara l’escriptor anglès torna a estar de nou als aparadors literaris amb Solar, una novel.la diferent, allunyada del dramatisme de les altres dos, més divertida i informal. El protagonista és un científic que ha guanyat el Premi Nobel de Física però que és incapaç de tenir unes relacions personals més o menys estables i tampoc sap molt bé per on ha de seguir la seua carrera científica. McEwan es val d’aquest personatge per fer una crítica irònica del món contemporani i de les seues dèries.
Capacitat per narrar i pel que es veu amb Solar, capacitat per canviar de registres...sigui com sigui un autor que val la pena de conèixer.

22 comentaris:

zel ha dit...

Anotat! Merci!

Carme Rosanas ha dit...

Doncs sí, sembla que és un autor que s'ha de conèixer, ho faré! Potser començaré per l'últim.

fanal blau ha dit...

A la llista!
Gràcies, kweilan.

Kudifamily ha dit...

Tinc a la prestatgeria "Amsterdam", de McEwan.
L'has llegit? (per veure si me'n fas venir ganes...)

Ostres, no m'havia passat mai, però aquest any encara no he obert llibre... bé obrir sí, continuar més enllà de 10 pàgines, no. Estic un xic desesperada... :-(

GLÒRIA ha dit...

Ës un escriptor magnífic i esti del tot d'acord amb tu pel que fa a Expiació i aquelles mestrívoles pàgines sobre la guerra.
Salutacions!

Quadern de mots ha dit...

Hola, dons mira anirem ampliant la llista. A les portes del Sant Jordi es passeja aquest sol de Solar. En prenc nota.
Fins aviat.

horabaixa ha dit...

jo també tinc aquesta sensació en acabar un llibre. Que podria seguir més, per saber més encara ...
queda llavors una extranya sensació.

el llibreter ha dit...

Me'l guardo per quan pugui dedicar-li un dia sencer i no interrompre la lectura. L'autor d'Expiació i Dissabte mereix tota l'atenció del món.

Salutacions cordials.

coses2 ha dit...

A mi Chesil Beach no em va convèncer però comparteixo amb tu l'admiració per Expiació i també em van impactar molt la part de la retirada dels soldats amb la invasió alemanya de França. He vist Solar a les llibreries però encara no m'he decidit.
Has llegit Perros negros? A mi em va semblar perturbadora

Bargalloneta ha dit...

me l'apunto i la poso a la lllista de Sant Jordi

Jordi ha dit...

Bé, me l'apunto per comparar opinions...

Josep Lluís Rodríguez ha dit...

No he llegit mai res d'aquest autor, però el teu apunt fa que la seva obra sigui molt atraient. Ara ho anoto. Salutacions i gràcies.

Sergi ha dit...

Gràcies Kweilan! És un autor que fa temps que veig a les llibreries però que em calia una empenta per posar-me'l a llegir. Pel que expliques no sé si m'agradaria, veig que aprofundeix molt en la naturalesa humana, oi? Això pot estar bé, però també cal un estat mental apropiat per llegir coses així. Per contra, aquest darrer que comentes Solar, m'ha atret per la temàtica, vols dir que no s'ha inspirat en la sèrie The Big Bang Theory? Potser serà hora de donar-li l'alternativa a aquest home, com ho veus?

Elfreelang ha dit...

ja dec tenir una llista gairebé interminable d'autors que val la pena llegir....gràcies! bona matinada!

rits ha dit...

No n'he llegit cap, encara que Chesil beach fa temps que me'l vaig mirant a les llibreries. I és que per contra, he vist la pel·lícula que en van fer d'Expiació. I em va agradar moltíssim. Tot i així, el tema de la guerra em va fer enrere a l'hora de llegir-lo i per això pensava que Chesil beach seria una bona opció.

Me'ls apunto, doncs potser ja trigo a conéixe'l

viu i llegeix ha dit...

M'agrada moltissim Ian Mc Ewn, encara no entenc com no m'he comprat aquest últim!!! Sort que St Jordi és a tocar

Jordicine ha dit...

Ahir me'l va recomanar l'Empar Moliner. Jo continuo amb '1Q84'. M'està agradant moltíssim. Un petó, KWEILAN.

fanal blau ha dit...

Ja el tinc! :)

sànset i utnoa ha dit...

Pinta bé, i no nego que quan tingui una estona (que encara falta, això sí), m’hi intentaré posar.

*Sànset*

Pilu ha dit...

Em va agradar molt "Sábado", que és l'únic que he llegit d'aquest autor.

kweilan ha dit...

Per problemes personals no he tigut gairebé temps pel bloc ni per contestar-vos així que només moltes gràcies pels vostres comentaris (XeXu, crec que t'agradaria).
Bones vacances de setmana santa!

Laura ha dit...

Fa temps que vaig començar a veure el nom d'aquest autor per les llibreries i que m'intrigava una mica, però aquest interès va minvar a arrel d'haver vist la pel·lícula d'Expiació; em donava la sensació que havia de ser un escriptor de llibres de caràcter melancòlic i final depriment. Però ara, amb el teu post m'has fet venir ganes de llegir-lo; li hauré de donar una oportunitat, i aquest Solar té tots els números per ser l'escollit. :)

Saluacions!